La Fundació Oncolliga Girona oferirà tallers per promoure el consum de fruita en una desena d'escoles gironines en el marc de la campanya Menja sa i mou-te que organitza la Federació Catalana d'Entitats contra el Càncer (FECEC) amb motiu de 10a Setmana Catalana de la Prevenció del Càncer (SECAPC) que se celebra de l’1 al 8 d'octubre. També s'han programat dos tallers de confecció de menús saludables per a adults, a les poblacions de Vidreres (1 d'octubre, de 18h a 20h a la Biblioteca Joan Rigau i Sala) i Cornellà del Terri (5 d'octubre, de 19h a 21h al Casal de la Gent Gran).
Sota el lema de "Menja sa i mou-te", l’objectiu de la SECAPC és fomentar estils de vida saludables per reduir el risc de patir càncer. Seguint les recomanacions del Codi Europeu contra el Càncer, la campanya de la Setmana Catalana de la Prevenció del Càncer posa l’èmfasi en tres aspectes:
- Alimentació saludable
- Pes saludable
- Fer activitat física diària
L’Organització Mundial de la Salut (OMS) assenyala que entre un 30 i un 50% dels càncers es poden prevenir amb un seguit d’hàbits saludables. Factors a evitar són el tabaquisme, la ingesta d’alcohol, el sedentarisme i les dietes amb poques fruites i verdures. De fet, nombrosos articles científics demostren que existeix un vincle entre sobrepès i obesitat i tumors com el d’esòfag, colorectal, càncer de mama, endometri i ronyó, entre altres. Una dieta rica en fruites i verdures pot ajudar a protegir contra el càncer. També és important evitar les begudes ensucrades, limitar el consum d'aliments rics en greix i sucres, i abandonar el sedentarisme.
A través d’una combinació d’activitats online i presencials, la campanya #menjasaimoute21 pretén conscienciar de la importància de mantenir estils de vida saludables tant a adults com a petits. En aquest sentit, l’activitat infantil ‘L’Hort d’en Marçal’ arribarà enguany a 2000 nens i nenes de 5 anys a 7 anys de les escoles catalanes. Mitjançant un vídeo els més petits treballaran a les aules les propietats de la fruita i la verdura i elaboraran una broqueta de fruita de colors, que després podran menjar. L’objectiu és animar els més menuts a consumir cada dia hortalisses i fruites, i que des de petits desenvolupin hàbits de vida saludables. Aquesta activitat compta amb el suport de Supermercats Caprabo que fa donació de tota la fruita que arribarà a les escoles.
A les comarques gironines participaren a la campanya alumnes de P5 dels següents centres:
- Escola Gaspar de Queralt (Amer)
- Escola Pompeu Fabra (Anglès)
- Escola Aldric (Cassà de la Selva)
- Escola Puig d'Arques (Cassà de la Selva)
- Escola Alzina Reclamadora (Melianta)
- Escola el Bruc (Riells i Viabrea)
- Escola les Escomes (Sant Jaume de Llierca)
- Escoles Les Moreres - ZER Vall del Ter (Llanars)
- Escola Ignasi Melé i Farré (Tossa de Mar)
També activitats online
La FECEC també s’oferirà un directe amb el reconegut nutricionista i divulgador Juan Revenga el dia 5 d’octubre a través de Youtube, que ens explicarà com aprendre a menjar millor per prevenir el càncer. El 6 d’octubre hi haurà un Instagram Live amb la dietista esportiva Astrid Barqué, que donarà tips de com incorporar l’activitat física regular a la vida quotidiana.