En els últims anys hi ha una nova tendència en molts restaurants del nostre país. L’anomenat poke bowl, una espècie d’amanida amb peix cru i que s’ofereix en molts locals healthys com una alternativa a menjar ràpid i saludablement.
El poké, és un plat típic de Hawaii, utilitzat pels pescadors, que es menjaven el peix capturat al moment. Normalment el barrejaven amb arròs.
¿Què ens pot aportar que realment sigui saludable?
Bàsicament que es compon dels 4 ingredients imprescindibles per a la salut: verdura, fruita, proteïna, hidrats de carbó i greixos.
En els àpats principals de sopar i dinar, si ens poguéssim imaginar un plat, la millor opció pel nostre benestar seria:
- La meitat del plat contingués majoritàriament verdura, amanida i una petita part de fruita.
- Una quarta part de proteïna vegetal o animal (carn, peix, ous, llegums, fruits secs)
- I la resta acabés el plat amb hidrats de carbó principalment tubercles (patata, moniato, pastanaga) i alguns cereals (arròs, quinoa i blat amb menys quantitat).
- Deixaríem una petita porció per donar espai a greixos saludables com: oli d’oliva, olives, alvocat, fruits secs, llavors.
Aquesta combinació és la ideal per confeccionar un poke bowl ben mediterrani.
La presentació d’aquest plat peculiar, és que tot està barrejat en un “bol” i tallat en proporcions petites.
És important recalcar que s’ha d’anar en compte amb el peix cru pel risc d’algunes intoxicacions per paràsits, en el cas que s’utilitzi ha de ser especialment preparat per aquest fi i congelat. El peix fumat no és una bona alternativa per a la nostra salut. Podem canviar el peix cru per gambetes, trossets de rap o lluç, bacallà esqueixat, calamar. Si preferim carn una bona opció és: pollastre planxa, vedella marinada. I ens queden els ous: bullits, en truita, etc. Els fruits secs i les llavors de carbassa, lli o sèsam triturades sempre ens donaran un toc de textura divertida i molt nutritiva.
Les salses i olis acabaran de donar el toc de gust que més ens agradi. Oli, vinagre, espècies, soja, maionesa, etc.
Ara que s’acosta l’estiu és una gran alternativa de menjar fred i quan no tenim gaire gana.
És important consultar amb el/la vostre/a especialista en alimentació i salut per si necessiteu alguna personalització del tipus d’ingredient o quantitat segons el vostre estat de salut actual.
Autora: OLGA ESPARCH. Infermera, especialista en salut integrativa. Responsable del servei d'Assessorament en Nutrició i Càncer de la Fundació Oncolliga Girona.