Després d’un any en blanc a causa de la Covid, avui s’ha pogut celebrar la 5a edició de l’Oncoswim, la travessia solidària en aigües obertes organitzada per la Fundació Oncolliga Girona i el CN Radikal Swim amb l’objectiu de recaptar fons per a la lluita contra el càncer. L’esdeveniment ha aconseguit recaptar 39.500 euros, un 70% dels quals (27.612,90 euros) es destinaran a la investigació sobre el càncer de mama triple negatiu desenvolupada pel Grup de Recerca en Noves Dianes Terapèutiques (TargetsLab) de la Facultat de Medicina de la Universitat de Girona, en estreta col·laboració amb l’Institut Català d’Oncologia (ICO) i l’Hospital Dr. Josep Trueta. L’altre 30% (11.834,10 euros) serviran per ajudar a sostenir els serveis d’ajuda i suport als malalts de càncer i familiars que porta a terme l’Oncolliga.
Cent-vuit nedadors s’han sumat a aquest exigent repte esportiu i han nedat els 30 km que separen l’Estartit de la platja d’en Calau, a Calella de Palafrugell, passant per les Illes Medes i les Illes Formigues. A més, setanta-sis persones s’han sumat a la versió més popular d’aquesta iniciativa, la Milla Solidària, nedant des de la platja de Llafranc fins a la de Port Bo (1,6 km).
La jornada s’ha desenvolupat sense incidències i ha estat marcada pel bon temps i el bon estat de la mar. Els equips han sortit de l’Estartit de manera esgraonada des de les 06.20 h. fins a les 8.00 h. del matí, en intervals d’un quart d’hora, i han anat arribant a la platja d’en Calau, a Calella de Palafrugell, a partir de 2/4 de 3 h. Alguns equips han fet tota la travessia nedant junts, mentre que d’altres han anat fent relleus. Tots els equips han estat acompanyats en tot moment per una embarcació de suport. La travessia s’ha pogut seguir en directe a través de l’enllaç a la pàgina web de l’esdeveniment, www.oncoswim.cat. A les 17.30 h ha tingut lloc la sortida de la Milla Solidària, a la platja de Llafranc. A l’arribada s’ha ofert a tots els participants beguda, un entrepà de botifarra i una samarreta commemorativa.
Avançar en la investigació
Els diners recaptats en aquesta edició permetran donar un impuls important al projecte d’investigació sobre el càncer de mama triple negatiu desenvolupat pel Grup de Recerca en Noves Dianes Terapèutiques (TargetsLab) de la Facultat de Medicina de la Universitat de Girona, en estreta col·laboració amb l’Institut Català d’Oncologia (ICO) i l’Hospital Dr. Josep Trueta. El grup està liderat per Gemma Viñas, oncòloga mèdica de l’ICO Girona, i per Teresa Puig, doctora en bioquímica. Aquesta última ha rebut el xec simbòlic del donatiu de mans dels organitzadors de la prova, en el que ha estat un dels moments més emotius de la jornada. Fins ara, l’Oncoswim havia destinat 95.000 euros a finançar aquest projecte, gràcies als donatius recollits en les edicions del 2016, 2017, 2018 i 2019. A aquesta suma caldrà afegir-hi els 27.612,90 d’aquesta edició.
Garantir els serveis d'Oncolliga
La part dels donatius d'Oncoswim que rebrà l'Oncolliga (11.834,10 euros) serviran per ajudar a sostenir els serveis de suport i acompanyament que l'entitat ofereix als malalts de càncer i els seus familiars: suport psicològic, fisioteràpia a domicili, banc de perruques, estètica oncològica, préstec de material i llar-residència a prop de l'hospital, entre d'altres. Aquesta ajuda serà especialment benvinguda aquest any, ja que l'entitat ha patit una greu davallada dels ingressos que obtenia, sobretot, en esdeveniments i actes solidaris que no s'han pogut celebrar a causa de les restriccions i mesures Covid.
RECULL D'IMATGES ONCOSWIM - RECULL D'IMATGES MILLA SOLIDÀRIA