La Costa Brava acollirà el pròxim 12 de juny una nova edició de l’ONCOSWIM, la travessa solidària de natació en aigües obertes organitzada per Radikal Swim i la Fundació Oncolliga Girona amb l’objectiu de recaptar fons per a la lluita contra el càncer de mama triple negatiu. La prova, que va néixer l’any 2016, havia de celebrar el juny de l’any passat la seva cinquena edició, però es va haver de suspendre a causa de la situació de pandèmia que es vivia en aquells moments.
Un total de 31 equips de quatre nedadors - 11 més que al 2019 - participaran en aquesta nova edició, que se celebrarà seguint un protocol que s’ha dissenyat per garantir totes les mesures de seguretat antiCovid. La sortida, com en les edicions anteriors, tindrà lloc a l’Estartit i els equips hauran de nedar 30km fins a Calella de Palafrugell, passant per les Illes Medes i les Illes Formigues. La travessia la poden fer per relleus o bé nedant tots alhora els 30 km. Per motius de seguretat, els equips tenen un temps màxim de 12 hores per finalitzar la prova.
Es tracta d’una prova molt exigent físicament, motiu pel qual els participants han d’acreditar que tenen capacitat per a realitzar-la, és a dir, que han de ser capaços de fer 3.000 metres en piscina en menys d’una hora. Durant la travessia, els equips aniran acompanyats en tot moment per una embarcació amb patró.
Per participar a l’Oncoswim, cada equip ha de fer un donatiu mínim de 500 euros, tot i que en la majoria dels casos aquesta quantitat mínima s’acaba superant amb escreix. Fins al moment ja s’han recollit prop de 20.000 euros, però el comptador no s’aturarà fins al mateix dia de la prova.
El mateix dia 12 de juny se celebrarà també la MILLA SOLIDÀRIA, la versió més popular de l’Oncoswim, que consisteix a nedar el tram de Via Brava de Llafranc fins a Calella de Palafrugell (1,6 km aproximadament). Aquesta prova va néixer amb l’objectiu que fos el més multitudinària possible, però enguany, a causa de la Covid,
s’ha decidit restringir la participació a només 65 nedadors per tal d’evitar aglomeracions a la sortida.
Els diners que es recaptin amb l’ONCOSWIM i la MILLA SOLIDÀRIA es destinaran a la investigació del càncer de mama triple negatiu (70%) i al sosteniment dels serveis d'ajuda als malalts de càncer i familiars que ofereix l’Oncolliga (30%).
El càncer de mama és un subtipus de càncer molt agressiu que afecta sobretot dones joves i que representa el 20% de tots els càncers de mama diagnosticats. La recerca finançada per l’Oncoswim va a càrrec d’un equip d’investigadors multidisciplinari de la Universitat de Girona (UdG), l’Institut Català d’Oncologia – ICO Girona i l’Hospital Dr. Josep Trueta, liderat per la doctora en bioquímica Teresa Puig.
AQUEST ANY TAMBÉ HI HAURÀ ONCOTRAIL I ONCOBIKE
La Fundació Oncolliga Girona va recuperant a poc a poc la seva activitat solidària, en la mesura que les mesures sanitàries ho permeten, i aquest any també està previst que se celebrin, a la tardor, dos reptes més que l’any passat també es van haver de suspendre: l’Oncotrail (2 i 3 d’octubre) i l’Oncobike (16 d’octubre). L’entitat també està treballant en l’organització de dos nous reptes esportius i solidaris: l’Oncocaiac, previst per a finals d’aquest estiu, i l’Oncogravel, que se celebraria la primavera de l’any vinent.