La Fundació Oncolliga Girona, el Club Ciclista Sant Gregori i Cingles de la Llémena han unit esforços per impulsar l'Oncobike, un repte esportiu i solidari dirigit als amants de la bicicleta de muntanya. El centre neuràlgic de la prova està situat al municipi de Sant Gregori, que acull la sortida i l’arribada d’aquesta cursa tan especial, que transcorre íntegrament per camins i pistes dels municipis que formen la Mancomunitat de la Vall de Llémena. La pròxima edició se celebrarà el 19 d'octubre de 2024.
La prova constarà de dos itineraris: un de 200 quilòmetres i un altre de més curt, d'aproximadament 120 km. Tots dos recorreran camins i pistes dins un entorn ideal per a la pràctica d’aquest esport. Per participar-hi, els diferents equips hauran de reunir un total d'entre quatre i sis ciclistes. Els membres de l'equip podran fer relleus, si bé sempre n'hi haurà d'haver com a mínim dos en ruta. Un format per relleus pensat per a tots els nivells i amants de la bicicleta de muntanya. Un repte per a tots els corredors. Per aquesta raó els recorreguts no presentaran grans exigències tècniques. Seran itineraris factibles per a tot ciclista que tingui una bona condició física.
On va el teu donatiu?
Per participar a l'Oncobike cada equip ha de fer un donatiu de 500 euros a la Fundació Oncolliga Girona. En les dues primeres edicions (2016 i 2017) els diners recollits es van destinar a finançar les reformes en els dos pisos-residència que l’entitat té al barri de Sant Ponç de Girona, a tocar de l’Hospital Dr. Josep Trueta de Girona. L’objectiu d’aquests pisos es posar a l’abast de les famílies dels malalts oncològics que preveuen una llarga hospitalització un habitació a prop de l’hospital que els proporcioni acolliment i comoditat de forma gratuïta.
Des d'aleshores, els fons es destinen a finançar el servei d'Estètica Oncològica Integral, que té com a finalitat prevenir i minimitzar els efectes secundaris que els tractaments oncològics tenen sobre la pell i les mucoses dels malalts, especialment de les dones. "El malalt oncològic, a més d’haver de fer front l’impacte emocional d’un diagnòstic en alguns casos sever, passa per un procés de malaltia en el qual se sotmet a tractaments agressius i de llarga durada que comporten un seguit d’efectes secundaris, entre els quals hi ha toxicitat de la pell, les mucoses seques (bucals, vaginals...), la hipersensibilitat al sol, l’acne, la coïssor...En la majoria dels casos aquests efectes són transitoris, però molt molestos. Una actuació preventiva sobre la pell i les mucoses pot ajudar molt a evitar o si més no minimitzar aquests símptomes, guanyant així en qualitat de vida i benestar i, de retruc, millorant l’estat anímic amb el qual es fa front a la malaltia", ens explica Núria Izquierdo, especialista en estètica oncològica i responsable d'aquest servei. El programa ofereix a les pacients un total de sis sessions (una al mes) totalment individualitzades i gratuïtes.