Un total de 57 equips de sis ciclistes participaran aquest dissabte, 10 de novembre, en la tercera edició de l’Oncobike, una cursa solidària en BTT organitzada per la Fundació Oncolliga Girona que recorre camins i pistes de la Vall de Llémena, a cavall entre les comarques del Gironès i la Garrotxa. Els diners recollits amb els donatius dels equips es destinaran al programa d’Estètica Oncològica Integral que l’Oncolliga ha posat en marxa per ajudar els pacients de càncer a minimitzar els efectes secundaris que els tractaments oncològics provoquen en la pell i les mucoses.
L’Oncobike va néixer l’any 2016 amb l’objectiu d’oferir als amants de la BTT un repte esportiu i solidari de l’estil de l’Oncotrail, la cursa de trail running que l’Oncolliga organitza des de fa sis anys al Baix Empordà. Per participar-hi cal formar equips de sis ciclistes, dels quals sempre n’hi ha d’haver dos en ruta. El centre neuràlgic de la prova està situat a la localitat de Sant Gregori, que acull la sortida i l’arribada, i els equips poden optar entre dos recorreguts: 200 km o 150 km.
L’ajornament de la prova, inicialment prevista pel 20 d’octubre, ha provocat que quatre dels seixanta-un equips inscrits s’hagin donat de baixa, de manera que finalment prendran la sortida un total de 57 equips.
Per inscriure’s, els equips han de fer un donatiu mínim de 500 euros a Oncolliga. Després de dos anys recollint fons per millorar el servei de llar-residència que l’Oncolliga ofereix als malalts oncològics de les comarques gironines i els seus familiars, en aquesta tercera edició els donatius es destinaran a finançar el nou servei d'Estètica Oncològica Integral que s'ha posat en marxa aquest any i que té com a finalitat prevenir i minimitzar els efectes secundaris que els tractaments oncològics tenen sobre la pell i les mucoses dels malalts, especialment de les dones.
L'especialista en estètica oncològica Núria Izquierdo és l'encarregada de desenvolupar aquest programa, del qual ja s'han beneficiat una trentena de pacients des de la seva posada en marxa, el mes de maig passat. "El malalt oncològic, a més d’haver de fer front a l’impacte emocional d’un diagnòstic en alguns casos sever, passa per un procés de malaltia en el qual se sotmet a tractaments agressius i de llarga durada que comporten un seguit d’efectes secundaris, entre els quals hi ha toxicitat de la pell, les mucoses seques (bucals, vaginals...), la hipersensibilitat al sol, l’acné, la coïssor...En la majoria dels casos aquests efectes són transitoris, però molt molestos. Una actuació preventiva sobre la pell i les mucoses pot ajudar molt a evitar o si més no minimitzar aquests símptomes, guanyant així en qualitat de vida i benestar i, de retruc, millorant l’estat anímic amb el qual es fa front a la malaltia", ha explicat Izquierdo. El programa, que de moment està implementat a Girona i Olot, ofereix a les pacients un total de sis sessions (una al mes) totalment individualitzades i gratuïtes. L’objectiu de l’Oncolliga és poder estendre el servei a altres punts de les comarques gironines a través de convenis amb els diferents hospitals comarcals.
Una cursa solidària en un entorn únic
La sortida de la prova tindrà lloc a les 7.30 del matí a la zona esportiva de Sant Gregori i l’itinerari transcorre íntegrament per la Vall de Llémena, un dels paratges més ben conservats de les comarques gironines, situat a cavall entre el Gironès i la Garrotxa. El suport dels ajuntaments de la Mancomunitat de la Vall de Llémena (Sant Gregori, Sant Martí de Llémena, Sant Aniol de Finestres i Canet d’Adri) ha estat decisiu per tirar endavant aquesta iniciativa esportiva i solidària, que també compta amb la col·laboració del Club Ciclista Sant Gregori i l’associació Cingles de la Llémena. Uns 150 voluntaris seran els encarregats de la logística i d’assistir els corredors en els punts d’avituallament.
L’itinerari no estarà senyalitzat i els diferents equips hauran de seguir el recorregut mitjançant el sistema GPS. L’itinerari estarà dividit en vuit trams i els equips només podran fer els relleus que considerin oportuns en els punts de control, que estaran situats a Sant Gregori (km 25,5), Llorà (km 49,1), Sant Esteve de Llémena (km 73,5), Sant Aniol de Finestres (Km 96,7), Sant Esteve de Llémena (km 122,38), Canet d’Adri (km 148,8 i 172,8) i Sant Gregori (km 192,42). Els equips que facin l’itinerari més curt, de 150 km, faran dos trams menys. El temps màxim per a completar el recorregut és de 20 hores i els organitzadors estimen que els primers a arribar a la línia de meta a Sant Gregori ho faran amb un temps aproximat d’entre 9 i 10 hores en el cas de la cursa llarga i d’entre 6 i 7 hores en l’itinerari més curt. La cursa es podrà seguir en directe a través de la pàgina web de la prova www.oncobike.cat.