La tercera edició de l’ONCOBIKE, la prova de 200km en BTT per equips promoguda per la Fundació Oncolliga Girona, ja té data: 20 d’octubre. L’escenari de la cursa tornarà a ser la Vall de Llémena, però l’objectiu solidari es renova. Després de dos anys pedalant per recollir fons per a reformar les dues llars-residència que l’entitat posa a disposició dels familiars de malalts de càncer hospitalitzats, el nou repte solidari serà recollir diners per finançar un nou servei d’Estètica Oncològica Integral que té com a finalitat prevenir i minimitzar els efectes secundaris que els tractaments oncològics tenen sobre la pell i les mucoses dels malalts, especialment de les dones.
La presentació de l’Oncobike 2018 s’ha fet aquest matí a la llar-residència de l’Oncolliga situada a l’Avinguda de França número 38, a tocar de l’Hospital Dr. Josep Trueta, que s’ha pogut reformar gràcies als donatius fets pels participants en l’edició del 2017. L’any passat ja es va fer front a la reforma de l’altra llar-residència, situada a la plaça Sant Ponç número 2. En total, les dues reformes han suposat una despesa total d’aproximadament 50.000 euros i han inclòs treballs de fusteria, lampisteria, pintura i decoració amb l’objectiu d’actualitzar els dos habitatges i fer-los més acollidors i confortables. Les llars-residència van ser utilitzades l’any passat per un total de 44 usuaris que hi van fer un total de 753 pernoctacions.
“Un cop aconseguit el repte solidari de les dues primeres edicions, volíem proposar un nou objectiu igual d’engrescador i pensem que aquest nou programa ho és”, ha explicat la presidenta de la Fundació, Lluïsa Ferrer, en referència al nou servei d’Estètica Oncològica Integral. El malalt oncològic, a més d’haver de fer front l’impacte emocional d’un diagnòstic en alguns casos sever, passa per un procés de malaltia en el qual se sotmet a tractaments agressius i de llarga durada que comporten un seguit d’efectes secundaris, alguns de prou coneguts (nàusees i vòmits, caiguda del cabell, manca d’atenció i concentració, llagues a la boca, alteracions en el gust i l’olfacte...) i d’altres que potser no ho són tant, com ara la toxicitat de la pell, les mucoses seques (bucals, vaginals...), la hipersensibilitat al sol, l’acne, la coïssor... En la majoria dels casos aquests efectes són transitoris, però molt molestos. Una actuació preventiva sobre la pell i les mucoses pot ajudar molt a evitar o si més no minimitzar aquests símptomes, guanyant així en qualitat de vida i benestar i, de retruc, millorant l’estat anímic amb el qual es fa front a la malaltia.
L’objectiu del nou programa és precisament ajudar els malalts, principalment les dones, a pal·liar les incomoditats i alteracions que pateixen oferint sessions totalment individualitzades. El servei anirà a càrrec de Núria Izquierdo, especialista en estètica oncològica amb qui l’Oncolliga ja ha organitzat diversos tallers sobre maquillatge oncològic i autocura de la pell i les mucoses. “Amb el nou programa anem un pas més enllà, ja que cada persona rebrà una atenció única, professional i personalitzada, i atendrem els efectes del tractament mèdic en el seu cos i la seva imatge durant sis o vuit sessions, amb periodicitat mensual”, ha explicat Izquierdo, que ha volgut agrair en nom seu i de l’Oncolliga la col·laboració de la firma de cosmètica Rilastil-Cumlaude.
El programa es posarà en marxa el pròxim mes de març a la seu de l’entitat a Girona, com a prova pilot, però l’objectiu és que si l’avaluació del servei és positiva es pugui externalitzar a través de la col·laboració amb els diferents hospitals comarcals, tal i com ja es fa amb altres serveis de l’entitat. El pressupost per a la implementació de la prova pilot és de 9.800 euros.
Les inscripcions per a l’Oncobike 2018 s’obren demà
La tercera edició de l’ONCOBIKE arriba sense gaire novetats destacades, més enllà d’alguna petita modificació en l’itinerari. La prova es manté a la Vall de Llémena i per organitzar-la l’Oncolliga tornarà a comptar amb el suport tècnic del Club Ciclista de Sant Gregori i l’associació Cingles de la Llémena, i amb la col·laboració dels municipis que conformen celebrarà la Mancomunitat de la Vall de Llémena: Sant Gregori, Canet d’Adri, Sant Martí de Llémena i Sant Aniol de Finestres.
La prova constarà de dos itineraris, un de 200 km i un altre de més curt, de 150 km, pensat per a aquells equips que potser estan menys preparats físicament però que tenen ganes de participar. Tots dos recorreran camins i pistes dins un entorn ideal per a la pràctica d’aquest esport. Per participar-hi, els diferents equips hauran de reunir un total de sis ciclistes, dos dels quals sempre hauran d’estar en ruta al llarg de tota la prova, i hauran de fer un donatiu mínim de 500 euros a benefici de la Fundació Oncolliga Girona.
Les inscripcions per a aquesta edició s’obren demà, 23 de febrer, a la pàgina web www.oncobike.cat i l’organització espera poder créixer en nombre de participants respecte l’any passat, quan hi van prendre part un total de 51 equips.
Vols estar al dia?
Subscriu-te a la nostra newsletter i coneix el dia a dia de la Fundació: notícies, campanyes i esdeveniments solidaris, nous serveis, etc.