El càncer és una malaltia que esdevé de manera imprevisible en la vida de les persones. La seva aparició les col·loca en una situació de crisi que afecta a tot el sistema que l’envolta, modificant estructures i conductes.
El tipus de família a la qual pertany la persona afectada, la seva dinàmica i capacitat emocional, determinaran els problemes específics relatius a com el sistema familiar es veu afectat pel fet de tenir càncer un dels seus membres, ja que vulnera la seguretat en ells mateixos i queda palès el seu estat de fragilitat.
En l’atenció directa als usuaris, el treball social és una disciplina amb visió multidimensional, aquesta qualitat, no només la converteix en un agent catalitzador de les problemàtiques, sinó que aporta els seus coneixements per a la seva resolució.
Les necessitats més comunes que ens arriben als professionals del treball social de l’àmbit sanitari o social són:
• La persona afectada o la seva família demana ajuda per trobar solucions o cercar formes d’actuació davant certes dificultats o bé a trobar diferents recursos, etc. El treballador social ofereix orientació i assessorament en aquests casos.
• Davant la presència de crisi emocional en la persona afectada o en els membres de la seva família. El treballador social ofereix suport a aquesta situació de crisi.
• Hi ha peticions d’ajuda a desenvolupar les capacitats personals, relacionals, organitzatives, etc., per fer front a la situació en la qual es troben. El treballador social dóna atenció socioterapèutica al grup familiar.
• Quan hi ha una situació de conflicte, en els interessos i/o les relacions de les persones implicades, produïda al voltant de la situació de malaltia. El treballador social facilita la mediació per pal·liar o resoldre el conflicte.
• Hi ha demandes de persones afectades sense família i sense ingressos econòmics fixos. El treballador social gestiona ajudes econòmiques que els diferents organismes públics ofereixen a la població vulnerable.
• Hi ha petició de famílies per atendre en condicions adequades a les persones afectades i invalidants en el domicili. El treballador social valora i gestiona els serveis d’ajuda a domicili.
• Hi ha situacions de mancances diverses, segons la situació de la persona afectada i/o família, que el treballador social pot tramitar.
• Hi ha demandes d’informació sobre organitzacions no professionals de suport per la problemàtica específica que cada situació presenta i que el treballador social pot facilitar l’accés a aquest suport.
Aquestes necessitats són els efectes que provoca la malaltia del càncer. L’objectiu del treball social és entendre aquests efectes tant a nivell personal, familiar, com social, tenint en compte les diferents influències socioculturals, i posar els mitjans necessaris per resoldre’ls, a la vegada que prevenir-los.
Isabel Mestres, Treballadora social