A la Terra ens arriben diferents tipus de radiació solar: els rajos UVB, els rajos UVA, la llum visible i els infrarojos.
Els rajos UVB i UVA poden provocar mutacions genètiques i càncer de pell. Provoquen danys que s'acumulen a nivell cel·lular en el curs dels anys. Per això és important que ens protegim amb l'ajuda dels SPF (factors de protecció solar). Són cosmètics o dermocosmètics que a través de filtres físics/minerals, químics/orgànics i biològics, provoquen reflexions i degradació dels rajos i capaciten la nostra pell per regenerar-se. Un SPF 30 UV seria un factor correcte i segur per a una pell normal, i no hem d'oblidar aplicar-lo generosament.
Però què passa si estem seguint un tractament oncològic? En aquests casos és primordial que evitem possibles efectes secundaris com ara la fotosensibilitat, la fototoxicitat o la fotoal·lèrgia.
La fotosensibilitat és el més habitual. Està induïda per alguns fàrmacs quimioteràpics o inhibidors que contenen substàncies químiques que són fotosensibilitzats. Aquest tipus de fàrmacs poden provocar fototoxicitat, que es pot manifestar a la pell en forma d'eritema solar (cremada solar), hiperpigmentació (taques i augment de la melanina mal distribuïda), ampolles, prurit, etc. La manera de protegir-nos és l'aplicació diària de l’SPF 50+ en les zones exposades, sense oblidar la replicació cada dues o tres hores.
Tinguem en compte també que els rajos UVA travessen els vidres dels vehicles o de l'habitatge i que per tant no solament ens hem de protegir quan sortim a l’exterior.
Un altre dels efectes secundaris que pot aparèixer és la fotoal·lèrgia: la probabilitat és menor i la seva manifestació a la pell pot presentar-se a les 24-48 hores i fins a les 72
hores de l'exposició als rajos solars. En cas de fotoal·lèrgia farem servir l’SPF 100+.
Les cicatrius originades per les cirurgies també necessitaran cura regenerativa, molt important durant els primers 6-12 mesos, i protecció solar SPF 100+ o total. El procés de cicatrització requereix l'activació de fibres col·làgenes, elastines i de tancament que els rajos solars degeneren. Hem de protegir-nos per aconseguir una bonica cicatriu.
La radioteràpia, com a tractament local del pacient oncològic, pot provocar eritemes i en ocasions possibles úlceres a la pell. Les zones radiades poden presentar canvis a escala epitelial i a nivell més intern. Per evitar respostes de desconfort, hiperpigmentacions, etc. en el futur, és recomanable fer servir un SPF 100+ els primers anys després de la radiació; i de manera preventiva, si no es presenta cap alteració posterior, mantenir un SPF 50+ de per vida com a prevenció.
Les persones que estan subjectes a tractaments hormonals també han de posar especial atenció als rajos solars. La supressió de l'estrogen pot induir l'aparició d'hiperpigmentacions facials molt antiestètiques i el fotoenvelliment. Un SPF 50+ és el més convenient durant els anys que duri el tractament.
No oblidem també protegir-nos amb complements (barrets, si poden ser orgànics com la palla millor, ulleres de sol amb protecció UVA i altres complements, com mocadors), evitar els rajos de les hores centrals del dia i no aplicar-nos perfums a la pell, ja que alguns dels seus components poden ser fotosensibilitzats.
La prevenció és la nostra aliada!
Núria Izquierdo
Responsable del servei d’Estètica Oncològica
Integral de la Fundació Oncolliga Girona