La marxa nòrdica no és cap novetat, es practica des de fa anys. Tal com el seu nom indica, és una pràctica esportiva que va sorgir als països del nord d'Europa, en els quals hi ha molta afició per l'esquí nòrdic. Es considera de manera àmplia esquí nòrdic a totes aquelles modalitats d´esquí en les quals el taló està lliure de l'esquí. Una modalitat de l'esquí nòrdic és l'esquí de fons, de la qual deriva la marxa nòrdica, per la necessitat de practicar aquest esport en èpoques en les quals no hi havia neu, com ara l'estiu.
La marxa nòrdica és un esport de baix impacte articular, com caminar “normal”, però a part hi ha el component d’ajuda o descàrrega que ofereixen els bastons. Així, amb l´ajuda dels bastons, les articulacions pateixen menys que al caminar normal i per descomptat molt menys que al córrer.
Hauria d'haver començat aquest article dient que la marxa nòrdica és caminar amb bastons, tot i que no és només això. Hom pot pensar llegint això: “ara me'n vaig a la botiga a comprar-me uns bastons qualsevols i em poso a fer marxa nòrdica”. Tant de bo fos tan fàcil.
Per practicar correctament la marxa nòrdica cal utilitzar uns bastons específics. No serveixen uns bastons de muntanya o de senderisme qualsevols, ja que el mànec i la dragonera (cinta del mànec) del bastó tenen una forma i disseny especial per desenvolupar una tècnica correcta. A més, és necessari que algú ben format en la tècnica de la marxa nòrdica us ensenyi a realitzar aquest tipus de marxa correctament. En aquest sentit la Fundació Oncolliga de Girona està formant els seus fisioterapeutes en aquesta pràctica esportiva per tal oferir pròximament aquest servei als grups de gimnàs de prevenció del limfedema a l’extremitat superior.
I us estareu preguntant: “Per què pot millorar el limfedema del meu braç fent marxa nòrdica?” Doncs el motiu principal és que, si es realitza correctament, mentre es camina es va obrint i tancant la mà de manera continua, efectuant un bombeig constant de la circulació, millorant el drenatge limfàtic de l'extremitat superior. Segurament alguna o moltes vegades us heu fixat que quan camineu se us infla més la mà. Això és a causa de la mateixa gravetat, ja que portem els braços penjant balancejant-se al costat del cos i es va acumulant la limfa. Això no passa o passa menys en la marxa nòrdica, ja que aquest continu obrir i tancar la mà compensa aquest problema. I què passa si porteu màniga compressiva pel limfedema durant tot el dia i us han recomanat que no us la traieu? Cap problema, la marxa nòrdica es pot fer amb la màniga posada.
A part d´aquest moviment circulatori provocat pel fet d'obrir i tancar de la mà durant la marxa nòrdica, aquesta pràctica també afavorirà la millora del limfedema perquè es fa un molt bon treball cardiovascular amb la consegüent millora de la circulació i el control o millora del pes. En aquest sentit, cal destacar que les articulacions pateixen menys fent marxa nòrdica que realitzant altres tipus d’exercici, però en canvi el 90% del nostre cos treballarà més que no pas caminant, corrent o fent natació. L'ús de bastons, per exemple, força a treballar les espatlles i si mantenim una bona posició de l'esquena, també afavorirem la circulació limfàtica. Enfortint la musculatura, a més, farem prevenció de possibles problemes a les espatlles derivats de tractaments de radioteràpia en aquesta zona.
Així doncs, espero que aquest article serveixi perquè molta gent s'animi a venir a les classes de marxa nòrdica quan aviat les comencem a oferir als grups de gimnàs de prevenció del limfedema d'extremitat superior que la Fundació Oncolliga Girona té arreu de la província.
Autor: CARLES BARNÉS, fisioterapeuta
*A la fotografia, l'equip de fisioterapeutes de la Fundació Oncolliga Girona amb la directora de Nordic Walking Girona, Cristina Borràs, durant una de les sessions de formació en marxa nòrdica.