La cuina és una part imprescindible de qualsevol habitatge, d’allà surten aromes que perfumen la casa i fan pessigolles a l’estómac fins a despertar la gana. Quan el ritme de vida es converteix en una cursa contrarellotge, la cuina del xup xup queda rellevada per la cuina del pim pam, la d’obrir i tancar la nevera, i escalfar a l’instant. La cuina tradicional es troba en estat de crisi?
Cuinem ingredients frescos, de temporada i variats (cereals, els llegums, l’oli d’oliva, la fruita, la verdura, els ous, el peix i poca carn)? L’art de cuinar s’ha convertit en una activitat per a grans ocasions, en un hobby, fins i tot un tema per explotar en els programes televisius, en canvi pel dia a dia el supermercat s’alia amb el ritme frenètic de la gent moderna i posa a l’abast del comprador tota mena de productes que fan una vida més còmoda i, a vegades, amb una etiqueta de “saludable” per no haver de pensar... Tanmateix els fabricants, en moltes ocasions, carreguen els productes de greixos i sucres que no necessitem.
El cos humà perquè funcioni correctament necessita uns nutrients que només poden subministrar-se via oral, un cop els aliments són a la boca les dents els trituren i, tot seguit, són engolits perquè l’estómac els processi, extregui i distribueixi els nutrients a cada racó de l’organisme. Les vitamines, els minerals, la fibra, els greixos i les proteïnes es troben en diversos aliments, de vegades alguns estan junts en un mateix ingredient i d’altres no, per això s’ha de menjar variat, i si és fresc i de temporada millor, així s’aprofiten millor les seves característiques beneficioses. Els nutrients són peces imprescindibles perquè les persones mantinguin el sistema immunitari en forma, perquè els teixits, els ossos, els músculs i els òrgans rendeixin de manera adequada i no facin trontollar el sistema, afavorint el desequilibri i el descontrol de les cèl·lules.
El cos és una màquina orgànica molt complexa i encara desconeguda, per això és tan important cuidar-la, fer un bon manteniment amb hàbits saludables; només així es pot prevenir la visita al metge. Som el que mengem, per tant, si es menja sa, el cos serà sa. Una recomanació realista seria acostumar les noves generacions a menjar bé –predicant amb l’exemple- i, sobretot, a prescindir del menjar preparat en la mesura del possible. La cuina no cal que sigui un espai de festa major, però tampoc un espai que suposi una sobrecàrrega de feina. Cal buscar el punt entremig, gaudir del menjar equilibrat amb total tranquil·litat, només menjar el que el cos necessita, i moure’ns. Busquem receptes que es puguin elaborar a casa de manera senzilla i ràpida. Així estalviarem artèries taponades, sobrepès, addicció a la sal, al dolç ... i gaudirem de la qualitat de vida desitjada.
Autora: EULÀLIA ROMERA. Pedagoga, responsable dels programes de prevenció de la Fundació Oncolliga Girona