Després d’uns quants anys de treballar en el camp dels drenatges limfàtics manuals m’adono que molta gent no sap ni què és, ni per què serveix. Es tracta d’una tècnica que realitza un fisioterapeuta amb les seves mans a través d’uns moviments molt suaus, lents i repetitius que afavoreixen la circulació de la limfa, millorant inflamacions i retencions de líquid.
En un càncer de mama se solen extirpar ganglis limfàtics i sovint ens trobem que al pacient li apareix un limfoedema en l’extremitat afectada, llavors ens deriven el pacient per realitzar-li un drenatge limfàtic manual.
La tècnica del drenatge limfàtic manual va néixer fa més de cent anys gràcies a un matrimoni danés format per Èstrid Vodder (naturòpata) i Emili Vodder (fisioterapeuta) que, durant anys, van comprovar com els seus pacients milloraven el seu estat de salut manipulant els ganglis limfàtics.
El sistema limfàtic és un sistema de conductes repartits paral·lelament al sistema circulatori, transporta limfa que és un líquid capaç de mobilitzar molècules molt grans (com les proteïnes).
Quan el sistema limfàtic està congestionat, els ganglis limfàtics no poden fer la seva feina correctament. Els moviments del drenatge limfàtic manual són molt lents i repetitius, seguint sempre la direcció dels conductes limfàtics. El seu èxit depèn molt de la destresa del fisioterapeuta, de la seva intuïció i de la precisió amb què realitza la pressió i el ritme. S’ha de sentir la limfa a través de les mans. Al finalitzar la sessió el pacient sol tenir ganes d’orinar.
Existeixen diferents tècniques per realitzar un drenatge limfàtic manual. Personalment crec que una part molt important és el treball de manteniment diari que el pacient ha de realitzar a través d’exercicis específics per intentar millorar la seva mobilitat i qualitat de vida. D’aquesta manera s’intenta prevenir l’aparició d’un limfoedema.
Autor: MÒNICA VILA. Fisioterapeuta de la Fundació Oncolliga Girona