La relació entre càncer i exercici físic té múltiples vessants. Des de la prevenció del desenvolupament del càncer a la millora del pronòstic, la millor tolerància al tractament, la recuperació posterior i, fins i tot, la millor qualitat de vida en els casos en què no hi ha opció de curació.
En el cas de persones que superen la malaltia, hi ha evidència científica que la práctica regular d’exercici físic i la millora en la composició corporal augmentant la massa muscular poden prevenir el risc de recaiguda, milloren la salut de forma global i permeten una reincorporació a la vida quotidiana després del càncer amb millor qualitat de vida.
La sarcopènia, que és la pèrdua de massa muscular associada en general a l’edat i falta d’activitat física, és un paràmetre indicador de pèrdua global de salut de la població, més marcat en els adults que han rebut un tractament de càncer, en els quals es pot presentar de forma més precoç. La millor manera d’evitar aquesta sarcopènia és la pràctica d’exercici físic regular, especialment entrenant els exercicis de força junt amb una nutrició adequada.
Per millorar la condició física dels pacients cal mantenir la seva massa muscular, la seva elasticitat i el seu benestar emocional. La pràctica regular d’exercici físic també regula la secreció d’hormones com la serotonina i endorfines que regulen el descans i les emocions.
Cada vegada hi ha més estudis que suggereixen que l’exercici físic també pot impactar en el pronòstic del càncer i influir en el risc de recaiguda un cop superat el càncer. Els canvis metabòlics produïts per l’exercici físic sembla que podrien tenir un efecte inhibitori, és a dir, anul·lador, de les substàncies que necesiten les cèl·lules tumorals per sobreviure i reproduir-se. Aquests efectes poden ser directament sobre les cèl·lules tumorals impedint per diferents mecanismes la seva reproducció i també potenciant al nostre sistema immunitari perquè les elimini.
L'exercici físic també millora la capacitat cardiovascular i el sistema immunitari, escencials també durant la fase de tractament i recuperació i adaptació posterior.
Segons el Col·legi Americà de Medicina de l’Esport, actualment l’evidència recomana o bé uns 150 minuts setmanals d’exercici aeròbic moderat, o 75 minuts d’exercici vigorós combinat amb 2 a 3 dies d’exercicis de força a una intensitat moderada. De totes maneres, és important destacar que aquestes són recomanacions generals.
Cal adaptar aquestes recomanacions a cada individu i a cada moment. El moment del tractament o malaltia poden fer variar la tolerància a l’exercici o poden sorgir contraindicacions que ens faran canviar el tipus d’exercici, i adaptar-lo segons l’estat del pacient.
Què puc oferir a Veevo by Màrian López?
Adaptar l’exercici físic a la seva situació mèdica de forma personalitzada, d’acord amb l’equip mèdic tractant.
L’objectiu és recuperar la funcionalitat, que els diferents tractaments al quals hagi pogut estar sotmès el pacient (cirurgia, quimioterapia, radioteràpia, etc…) i les seves seqüeles (menopausa, pèrdua massa muscular, pèrdua sensibilitat i equilibri, canvis humor, insomni, labilitat emocional…) no limitin la qualitat de vida i es pugui reincoroporar a la seva vida quoatidiana amb la máxima normalitat i benestar físic i emocional.
Exemples d’exercici físic:
- Treball de força amb pes adaptat o pes corporal.
- Treball de flexibilitat, propiocepció.
- Treballs de mobilitat.
- Tècniques de ioga, pilates, etc…
- Control de la respiració durant l’exercici físic.
Plantejo oferir un nombre determinat de sessions per a recuperar i incentivar aquesta millora global de la condició física i tots els beneficis paral·lels, assentant les bases perquè cada pacient ho pugui incorporar a la seva vida quotidiana després del càncer.
* Preus especials per a usuaris i usuàries de la Fundació Oncolliga Girona:
Sessió individualitzada:
Tarifa normal: 57 euros per sessió
Tarifa especial Oncolliga: 35 euros per sessió
Sessions grupals:
Pack 5 sessions: tarifa normal 45 euros/mes - tarifa especial Oncolliga 39 euros/mes
Sessions ilimitades: tarifa normal 73 euros/mes - tarifa oncolliga 60 euros/mes
Autora: MÀRIAN LÓPEZ. Entrenadora personal, coach del benestar a https://veevo.es/