L’estrès és un mecanisme de supervivència i equilibri del nostre organisme que es desencadena quan aquest se sent amenaçat.
Aquestes amenaces poden ser:
- Físiques: malalties causades per microorganismes, tòxics, malnutrició, obesitat, insomni, infeccions, malalties metabòliques, drogues, alcohol, exercici físic i esport en excés…
- Mediambientals: temperatures extremes, contaminació, soroll intens…
- Emocionals: emocions intenses que no es regulen, por, odi, depressió, ansietat, preocupació, pensaments recurrents negatius, baixa autoestima, sobrecàrrega de treball mental, inseguretat socioeconòmica.
L’estrès no sempre té una connotació negativa o de malaltia. Ens ajuda a sobreviure, per tant, és necessari en les nostres vides.
L’estrès agut és una reacció immediata per “fugir o lluitar” contra un perill real.
Imagina’t que passes a prop d’un zoo i veus que s’han escapat els lleons i els tigres i s’acosten cap a tu. Sort en tenim de l’estrès que comença a alliberar unes substàncies específiques com l’adrenalina, la noradrenalina i el cortisol, aquestes fan augmentar la circulació, els batecs, la proporció d’oxigen que respires, aguditzen els sentits, i la musculatura està a punt per posar-te a córrer o encarar-te als felins.
En aquest moment hi ha funcions del nostre cos que s’aturen, ja que no són prioritàries com el sistema digestiu o el reproductiu.
El problema que ocasiona malaltia és quan aquest estrès es cronifica. Compte! Mantenir una situació d’estrès durant més de sis setmanes ja és molt perjudicial tant per la nostra salut física com psicològica!
I per què és tan perjudicial per a la meva salut?
L’estrès crònic provoca bàsicament dos factors que hem de controlar:
1) Micro inflamació, també anomenada Inflamació de Baix grau. És una inflamació permanent i molt silenciosa, on el sistema immune està massa alerta i descontrolat. S’altera la mucosa digestiva i a la vegada les condicions perquè no proliferin bacteris intestinals molt beneficiosos. Els bacteris intestinals adequats ajuden a regular el sistema de defenses, la barrera intestinal i en conseqüència el bon funcionament del sistema nerviós.
2) Estrès oxidatiu: És un procés natural del nostre cos quan hi ha un excés de radicals lliures i falta d’antioxidants, que són els que neutralitzen els radicals. Aquests radicals provoquen que les nostres cèl·lules s’oxidin de manera prematura, afectant les seves funcions i danyant-les.
Anem a veure quins aliments hem de tenir presents a la nostra dieta per mantenir a ratlla l’estrès oxidatiu i la microinflamació i quins hauríem d’evitar o baixar-ne el consum:
Aliments qu
Recorda:
- Menjar ha de ser un plaer, per tant, hem d’escollir quins són els més beneficiosos per cadascú i fer de l’àpat una situació agradable, social i de calma. Així aconseguirem que se segreguin substàncies endorfíniques que ens generen benestar i seran un bon antídot contra l’estrès.
- Adquireix aliments de la terra, de proximitat i de temporada.
- I a més:
o Fes esport diari sense excedir-te.
o Dorm durant la nit.
o Evita situacions conflictives i persones tòxiques.
o Treballa les teves emocions.
o Somriu.
o Pren el sol cada dia uns 20 minuts.
o Respira i fes activitats relaxants a la natura. - Consulta a un professional per adaptar l’alimentació a la teva salut.
Autora: OLGA ESPARCH, infermera, psiconeuroinmonòloga, especialista en salut integrativa i psicobiologia
Bon profit!