Prop de 500 persones van assistir ahir a la gala d'obertura del festival de dansa solidària Girona en Moviment, organitzat per la Fundació Oncolliga Girona i l’Associació Cultural David Rodríguez, amb l'objectiu de promoure aquesta disciplina artística i recaptar fons per a l’ajuda al malalt de càncer. El públic va poder gaudir d'una catorzena de peces interpretades per la vintena de ballarins catalans i internacionals que s'han sumat a aquesta tercera edició de la gala de manera totalment desinteressada. Alguns d’ells, com els catalans Ada González, Marc Balló, Marià Huguet o Virginia Joëlle López, ja hi havien participat en anys anteriors, mentre que molts d’altres hi col·laboraven per primera vegada, provinents de companyies de dansa de diferents països europeus, com Àustria, Alemanya o Portugal.
A la gala hi va predominar el repertori clàssic i neoclàssic, amb coreografies de grans creadors, com Mauro Bigonzetti, Marius Petipa o John Neumeier, i d’altres creades pels propis ballarins, com per exemple "Promise bla bla land", coreografiada per Marc Balló i interpretada per ell mateix i Joseph Edy, o "Aequivocus", amb coreografia de Marcelino Libao i interpretada també per ell mateix, fent duet amb Marià Huguet. Ada González i Stefan Mestar van seduir el públic amb el seu "Don Quixot" i la jove promesa Saïd Ramos, finalista del prestigiós concurs Prix de Lausanne 2021, va interpretar en solitari "Okttet", amb coreografia de Uwe Scholz i música de Felix Mendelssohn. El director del festival, David Rodríguez, va exercir de mestre de cerimònies i va destacar el gran esforç que els ballarins havien fet per ser presents a la gala, en un context de pandèmia que ha complicat molt el desenvolupament de la seva carrera professional.
Tret de sortida a tres dies de dansa solidària
La gala “Catalunya dansa contra el càncer” va donar ahir el tret de sortida a tres dies d’activitats que permetran acostar la dansa i el moviment a tots els públics. Aquest vespre (20.00 h) es projectarà al Cinema Truffaut la producció audiovisual “Concert ballat pel món postcovid”, fruit de la col·laboració entre el festival i l’Orquestra del Conservatori de Girona. A l’audiovisual hi participen ballarins que han creat i interpretat peces coreogràfiques des dels diferents punts d’Europa on viuen i treballen, com ara Girona, Pisa, Sydney, Madrid, Suïssa, Alemanya o la República Txeca. L’activitat continuarà dissabte 17 al migdia amb un vermut solidari a ritme de Lindy Hop (quiosc-bar dels Jardins Fora Muralla, a partir de les 11.30 h), amb la col·laboració de Laura Del Aguila i Micol Ferretti, professors d’aquest estil de ball a ritme de swing que va fer furor a les dècades dels 30 i 40 als Estats Units.
La programació es tancarà amb dues activitats més el diumenge 18. Al matí, el taller infantil “Descobreix el món màgic del ballet” (11.30 h. a l’Escola d’El Foment), una activitat gratuïta en la qual els ballarins Tess Buck i Vladimir Fortunenko de The Classical Ballet School acostaran el ballet clàssic a nens i nenes d’entre 6 i 10 anys. I com a cloenda, l’espectacle “Comiat en dansa” (20.00 h. al Teatre Municipal de Girona), on participaran el Ballet de Barcelona i la companyia de dansa contemporània Eyan Dance Company.
El festival compta amb el suport de l’Ajuntament de Girona i la Diputació de Girona i la col·laboració d’una vintena d’empreses i professionals.
Fotos: EL BESO PHOTOGRAPHY