L’Oncotrail s’ha tornat a confirmar aquest cap de setmana com la gran festa del trailrunning solidari, amb la participació de 2.200 corredors i més de 500 voluntaris que han compartit el seu compromís amb els malalts de càncer. La cursa solidària, organitzada per la Fundació Oncolliga Girona amb la col·laboració del Club Atlètic Palafrugell i l’Agrupació Excursionista Palafrugell, ha aconseguit reunir en aquesta setena edició un total de 320.277,89 € euros, que se sumen al prop d’un milió recollits des del naixement de la iniciativa, l’any 2013. La plataforma de donacions continuarà oberta encara algunes setmanes, per la qual cosa es preveu que la xifra final sigui encara més alta. Els diners es destinaran íntegrament a millorar la qualitat de vida dels malalts de càncer i les seves famílies.
Finalment, 270 equips van prendre la sortida ahir a les 9 del matí a la plaça de Can Mario de Palafrugell, enmig d’un ambient festiu i carregat de nervis i emoció. L’objectiu comú de tots ells: superar el repte de recórrer per relleus un total de 100 km per camins de ronda de la Costa Brava i les Gavarres. A la plaça s’hi van apligar participants procedents d’arreu de les comarques gironines i de diverses poblacions de les demarcacions de Barcelona, Tarragona i Lleida. La forquilla d’edat dels participants també ha estat molt àmplia, des dels 15 anys dels més joves fins al 69 dels més grans.
Al llarg del recorregut, els participants han hagut de passar pels punts de control i avituallament situats a la Platja de Castell, Llafranc, Puig son Rich (Begur), Platja del Racó (Begur), Pals (pavelló municipal), Cau dels Pins (Forallac), Fitor, Poliesportiu de Calonge i Vall·llobrega, fins a arribar de nou a Palafrugell.
Les primeres hores de la cursa es van desenvolupar sense incidències importants i en poc més de nou hores ja han començat a arribar a meta els primers equips. Els primers han estat GRUP JOVI, amb un temps de 9:21:48, seguits d’aprop per ONCORUN PORQUERES (9:32:49). Els tercers classificats han estat TOCAT(S) DE L'ALA, amb un temps de 09:53:39. La resta d'equips que feien la cursa corrent van anar arribant durant el vespre i la matinada, i a primera hora del matí ho han fet els ques van optar per participar-hi caminant. L'últim equip ha estat ONCOBR@S, amb un temps de 24 hores i 10 minuts.
La implicació dels voluntaris
Una de les característiques que fan especial aquesta prova és que tota l’organització va a càrrec de voluntaris, més de 500, que s’hi impliquen en tots els àmbits: marcatge del recorregut, assistència en els avituallaments, servei de fisioteràpia, servei de podologia, assistència sanitària, forestals, etc... Gràcies a aquesta implicació, els diners recollits es poden destinar íntegrament a la millorar de les condicions de vida dels malalts de càncer i els seus familiars.
Més sostenible
Els organitzadors han fet aquest any un pas més per fer de l’Oncotrail un esdeveniment sostenible i respectuós amb el medi ambient. Dos dels trams del recorregut no s’han marcat amb cintes i s’han hagut de seguir amb dispositius GPS. Es tracta d’una prova pilot, amb l’objectiu que en el futur tota la cursa es pugui fer sense marcar, eliminant així el risc que quedin restes de plàstic en els paratges naturals per on passa la cursa. També s’ha reduït l’ús de plàstic als avituallaments, eliminants els gots i substituint els plats i coberts de plàstic per d’altres fabricats amb material orgànic.
Més de 1.2000.000 d’euros en set anys
La finalitat de l’Oncotrail és recaptar fons per millorar les condicions de vida dels malalts de càncer de les comarques gironines i els seus familiars. Per aquest motiu, per participar-hi cada equip ha de fer un donatiu a la Fundació Oncolliga Girona per un import mínim de 1.000 euros. Els equips busquen patrocinadors i organitzen tota mena d’activitats benèfiques en els mesos i setmanes previs a la cursa per tal de reunir aquesta suma i, sovint, la donació que fan acaba superant de llarg els 1.000 euros.
L’augment d’equips participants any rere any ha anat acompanyada del conseqüent increment dels fons recaptats. En total, en les sis primeres edicions (2013-2018) es van recollir un total de 912.374 euros, als quals caldrà sumar els 320.000 d'aquest any. Els diners es destinen principalment a cobrir necessitats dels hospitals gironins a les quals d’administració no pot arribar, com ara la renovació de llits o butaques per a les sales de quimioteràpia, però també es dedica una part a la investigació de la malaltia dins de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) de Girona i una altra als serveis que la mateixa Fundació ofereix dins dels hospitals (suport psicològic, estètica oncològica, banc de perruques o grups de gimnàs, entre d’altres).
FOTOS: JORDI ISASA I DAVID FAJULA
Podeu veure totes les fotos d'aquesta edició a la GALERIA MULTIMÈDIA
Vols estar al dia?
Subscriu-te a la nostra newsletter i coneix el dia a dia de la Fundació: notícies, campanyes i esdeveniments solidaris, nous serveis, etc.