La segona edició del festival benèfic Girona en moviment s’ha tancat amb un gran èxit de públic i amb una recaptació de 17.134 euros que es destinaran a millorar la qualitat de vida dels malalts de càncer de les comarques gironines. El festival, organitzat per l’Associació Cultural David Rodríguez i la Fundació Oncolliga Girona, es va cloure ahir amb la segona de les dues gales celebrades al Teatre Municipal de Girona, en les quals han participat una quinzena de ballarins catalans que dansen en companyies de prestigi de tot el món, acompanyats en alguns casos per ballarins internacionals. Tots ells han participat al festival de manera totalment desinteressada, units per la causa contra el càncer.
El director del festival, el ballarí gironí David Rodríguez, s’ha mostrat molt satisfet per la resposta del públic a les activitats programades en aquesta segona edició. “El món de la dansa és encara molt desconegut a casa nostra i aquest festival, més enllà de la finalitat benèfica, pretén ser un aparador de la qualitat artística excepcional dels ballarins de casa nostra, que malauradament han de fer la seva carrera fora perquè aquí no hi ha una estructura que els permeti desenvolupar-se i créixer professionalment”, ha assenyalat. En total, els tres espectacles programats han comptat amb un miler d'espectadors.
El públic que ha assistit a les dues gales celebrades al Teatre Municipal –dissabte i diumenge- ha pogut gaudir d’un repertori molt variat que combinava la creació pròpia amb peces de grans coreògrafs com Marius Petipa, Rafael Bonachela o Akram Khan. Alguns dels ballarins catalans ja van participar en l’edició de l’any passat. És el cas d’Alba Victòria Nadal (Royal Danisch Ballet); Marc Balló (Cia Landestheater Detmold); Aleix Mañé (freelance); Roger Cuadrado (Czech National Ballet); Virginia Joëlle López, Carlos Romero (Ballet de Barcelona) i el mateix David Rodríguez. D’altres ho feien per primera vegada: Martí Paixà (Ballet d’Stuttgart), Marc Jubete (Ballet d’Hamburg), Marià Huguet (Ballet d’Hamburg) , Francesc Nel·lo (IT Dansa), Alba Sempere (Ballet de Zurich), Aleix Martínez (Ballet d’Hamburg), Víctor Zarallo (Sydney Dance Company) i Tess Buck (Opera Nova w. Bydgoszczy).
La gala d’ahir va posar punt i final a quatre dies de festival que han portat la dansa als escenaris i també al carrer. Dijous el públic gironí va poder gaudir a l’Auditori de la Mercè de l’espectacle “Mare vull ser pescador”, amb coreografia creada i interpretada per David Rodríguez, Luke Prunty i Paolo Giglio i música en directe del grup d’havaneres Port Bo. Una original proposta de marcat caràcter mediterrani en la qual la dansa contemporània s’aliava amb la tradició musical marinera per traslladar el públic a l’univers dels tres pescadors protagonistes.
Dansa per a tothom
El festival Girona en moviment també ha estat present al carrer. Gràcies a la col·laboració de diferents grups i associacions del món de la dansa i el moviment, entre el divendres i el dissabte es va poder gaudir, a l’escenari muntat a la plaça de Catalunya, d’exhibicions de danses gitanes, funky, dansa inclusiva, contemporani i dansa lliure, dansa irlandesa, gimnàstica artística, flamenc, capoeira, danses tribals i balls en línia. Malgrat les altes temperatures del cap de setmana, les dues sessions de Ball al Carrer van aplegar un nombrós públic que en alguns moments es va animar també a participar.
El festival tampoc s’ha oblidat de la vessant formativa, amb la programació d’un conferència sobre meditació a càrrec del mestre de tai-txí Gerard Arlandes, un taller infantil sobre el món del ballet que va reunir una quarantena de nens i nenes d’entre 6 i 10 anys, i cursos intensius de clàssic i contemporani, a càrrec de ballarins que han participat a les gales. També es va celebrar una jornada dedicada al benestar, amb classes de ioga i tai-txí, a càrrec d’Eva Roca, de Kreative Yoga Girona, i el Centre Gerard Arlandes, respectivament.
El festival ha estat possible gràcies al suport de l’Ajuntament de Girona, la Diputació de Girona, RM Assessors, Nou Ambient i Zenit Rehabilitació Integral, i la col·laboració de les escoles de dansa Cont-Class i The Classical Ballet School, Cervesa La Brava, Daniel Cortada – Psicòleg, SER Girona, Núria Riquelme, i els fotògrafs Manel Díaz - El Beso Photography, Dancers of Girona - Beto Pérez Fotografia i Paula Fernández Photographer.