Prop de 700 persones han participat aquest cap de setmana en les diferents activitats proposades en el marc de la 4a edició de les jornades Girona novaCultura de Salut, organitzades per la Fundació Oncolliga Girona amb l’objectiu de donar eines que ens ajudin a solucionar els nostres problemes vitals. Sota el títol de “Silenci”, en aquesta edició s’han programat una quinzena de tallers i conferències, la majoria d’elles gratuïtes, al voltant del mindfulness (atenció plena) i la preparació per a la mort. L’esdeveniment es va cloure ahir amb un recital de handpan a càrrec de Ravid Goldschmidt, un dels pioners d’aquest instrument musical acústic, amb l’acompanyament de la veu d’Eva Kaué.
L’Oncolliga valora molt positivament l’interès que les jornades han despertat entre el públic, que un cop més, ha estat molt variat. “Pensem que hem assolit l’objectiu que ens vam marcar, que era ajudar a integrar la meditació a la nostra vida quotidiana. La meditació ens ajuda a viure en el present, en l’aquí i l’ara, i és important aprendre a viure perquè això ens ajuda a acceptar la mort”, ha explicat la directora de les jornades, la psicòloga Sylvia Miàs.
Les activitats han estat dirigides per especialistes en el camp del mindfulness com ara la psicòloga Cecília Gelpí, presidenta de l’AEMind (Asociación Española de Mind-fulness y Compasión); el psiquiatre Vicente Simón, que després d’una llarga experiència docent i investigadora ara es dedica a ensenyar meditació i és autor de diversos llibres sobre aquesta matèria i la psicòloga Estrella Fernández, directora de InselfMindfulness. El mindfulness també es va tractar des d’una perspectiva vivencial amb la participació de dos pacients oncològics, Mariona Negre i Oscar Díaz, que han incorporat aquesta pràctica dins del seu procés de tractament. La programació també incloïa un taller de teràpia gestalt a càrrec de les psicòlogues sanitàries Natatxa Molina i Marta Juanola, un de meditació zen, a càrrec dels monjos zen Josep Carles Valdés i Silvia Palau, i un taller vivencial sobre la preparació a la mort a càrrec de les psicooncòlogues Carme Ventura i Núria Agudo. Per la seva part, la formadora i docent Sara Pons, va oferir un taller sobre eines d’acompanyament espiritual a persones amb patiment. Tots els tallers eren gratuïts, amb inscripció prèvia, i van quedar plens setmanes abans de l’inici de les jornades.
Amb l’objectiu d’obrir les jornades al públic familiar, divendres a la tarda es va celebrar l’activitat “Construïm un gran mandala entre tots!”, amb la col·laboració de l’Associació Happy Yoga Girona. En l’activitat hi van participar nombroses famílies amb nens petits que van anar omplint amb llavors, fulles, pètals i materials de la terra un mandala dibuixat al claustre de La Mercè.
Ple absolut a l’Auditori de La Mercè
L’activitat que va aplegar més gent va ser la conversa “Què guardes a la teva motxi-lla?” protagonitzada per José Luis Bimbela, docent a l’Escuela Andaluza de Salud Pública, i Mariola Bernal, sociòloga i doctora en Antropologia Mèdica. Unes 250 persones van omplir l’Auditori de La Mercè per assistir dissabte a la tarda a aquesta con-ferència, que va anar seguida d’un tast de vi gentilesa del celler Alemany&Corrio. L’enòloga Irene Alemany, propietària del celler, va explicar als assistents el per què del naixement del vi El Microscopi 2016, que serveix per donar suport a un estudi pioner per a la cura del càncer a través de l’augment dels limfòcits dels pacients.
La tercera jornada, celebrada ahir, va estar protagonitzada pel Dia de Silenci, una pràctica intensiva de meditació que va tenir lloc a l’Hostatgeria del Monestir de Sant Daniel sota el guiatge de Montse Castellà, cofundadora de la Coordinadora Catalana d’Entitats Budistes. Com a cloenda, el so relaxant del handpan interpretat per Ravid Goldschmidt i la veu íntima i personal d’Eva Kaué van captivar el públic que va assistir al recital celebrat a l’esglèsia del Monestir.
Girona novaCultura de Salut va néixer l’any 2013 com a plataforma per donar a conèixer les eines que ens poden ajudar a gestionar millor els nostres problemes vi-tals. Després de dues edicions consecutives, els anys 2013 i 2014, la Fundació Oncolliga Girona va decidir organitzar l’esdeveniment cada dos anys.
La celebració de l’esdeveniment ha estat possible gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament de Girona, CaixaForum i el Monestir de Sant Daniel, que han cedit els espais, de Dipsalut i de més d’un centenar de comerços, empreses i entitats de les comarques gironines que s’impliquen en la tria dels missatges que apareixen a les banderoles promocionals i hi col·laboren econòmicament.
PER VEURE MÉS FOTOS PODEU CLICAR AQUÍ: https://photos.app.goo.gl/cCncBfEykLw8PRFR9
Vols estar al dia?
Subscriu-te a la nostra newsletter i coneix el dia a dia de la Fundació: notícies, campanyes i esdeveniments solidaris, nous serveis, etc.