La quarta edició de les jornades Girona novaCultura de Salut, organitzades per la Fundació Oncolliga Girona, se celebrarà del 28 a 30 de setembre a diferents espais del Barri Vell sota el títol Silenci. L’esdeveniment, concebut per oferir eines que ens ajudin a gestionar millor els nostres problemes vitals, se centra-rà en aquesta edició en la meditació i els preparatius per a l’últim viatge.
“El nostre objectiu és integrar la meditació dins la nostra vida quotidiana per tal de veure les coses des d’un altre lloc i obrir la porta a la serenitat”, ha explicat la directora de les jornades, Sylvia Miàs, en la roda de premsa que s'ha celebrat aquest matí a l’Ajuntament de Girona, i que ha comptat amb la participació de la presidenta de la Fundació Oncolliga Girona, Lluïsa Ferrer, i la regidora d’Igualtat, Drets Socials, Salut i Dinamització del Territori, Eva Palau.
La regidora ha volgut posar de relleu que “les jornades són una eina per ajudar-nos a veure la importància de gestionar les dificultats que ens anem trobant pel camí i de saber treballar les nostres emocions davant de situacions complicades”, alhora que ha agraït la tasca de l’organització que “fa una feina que difícilment podria assumir l’Administració per ella mateixa”.
Les jornades comptaran amb la presència de diversos especialistes en el camp del mindfulness o “atenció plena”, com la psicòloga Cecília Gelpí, presidenta de l’AEMind (Asociación Española de Mindfulness y Compasión), que oferirà la conferència inaugural sobre El valor del silenci conscient. Gelpí serà també l'encarregada de donar a conèixer els beneficis del mindfulness als més joves amb un taller per a alumnes de Batxillerat Internacional de l’Institut Jaume Vicens Vives.
Per tercera vegada, Girona novaCultura comptarà amb la presència del psiquiatre Vicente Simón, que després d’una llarga experiència docent i investigadora ara es dedica a ensenyar meditació i és autor de diversos llibres sobre aquesta matèria. Simón tindrà una doble participació: juntament amb dos pacients oncològics dialogarà sobre la meditació des d’una perspectiva científica i vivencial i oferirà també un taller titulat La ment en silenci, en el qual es donaran eines per “arribar al silenci interior i accedir així a un estat de serenitat”.
La psicòloga Estrella Fernández, directora de InselfMindfulness, oferirà un taller sobre el dolor i el patiment, i també hi haurà tallers en què es treballaran tècniques per afrontar i preparar la mort, a càrrec de les psicòlogues Carme Ventura, Núria Agudo, Natatxa Molina i Marta Juanola. Les jornades ens permetran acostar-nos a la meditació zen, amb un taller a càrrec dels monjos zen Josep Carles Valdés i Silvia Palau; i inclouran una conversa entre José Luis Bimbela i Mariola Bernal al voltant de la pregunta Què guardes a la teva motxilla? Tot seguit, Irene Alemany, enòloga i propietària del celler Alemany & Corrio, oferirà un tast del vi Microscopi 2016, amb el qual dóna suport a un estudi pioner per a la cura del càncer a través de l’augment dels limfòcits dels pacients, a càrrec de l’Institut Oncològic de l’Hospital Universitari Vall d’Ebron.
Les jornades també inclouran activitats més lúdiques, com el taller familiar Construïm un gran mandala entre tots!, organitzat per l’Associació Happyyoga Girona al Claustre del Centre Cultural La Mercè, o un concert de música tradicional de l'Índia a càrrec de Bhakti das.
L'esdeveniment es tancarà el diumenge 30 de setembre amb un taller sobre eines d’acompanyament espiritual, a càrrec de Sara Pons, i la pràctica intensiva Dia de Silenci, que tindran lloc a l’Hostatgeria del Monestir de Sant Daniel. En el cas del Dia de Silenci, sota el guiatge de Montse Castellà, cofundadora de la Coordinadora Catalana d’Entitats Budistes, els assistents podran meditar en absolut silenci des de les 10.30 h fins a les 17 h. Aquesta serà l’única activitat de pagament de les jornades (50 euros amb menjar inclòs). La resta de tallers i activitats de les jornades seran gratuïts, tot i que les persones interessades s’hi hauran d’inscriure prèviament a través de la pàgina web d’Oncolliga (www.oncolligagirona.cat).
Eines per gestionar millor els nostres problemes vitals
Girona novaCultura de Salut va néixer l’any 2013 com a plataforma per donar a conèixer les eines que ens poden ajudar a gestionar millor els nostres problemes vitals. Després de dues edicions consecutives, els anys 2013 i 2014, la Fundació Oncolliga Girona va decidit organitzar l'esdeveniment cada dos anys.
La celebració de l'esdeveniment és possible gràcies a la col.laboració de l'Ajuntament de Girona, CaixaForum i el Monestir de Sant Daniel, que cedeixen els espais, de Dipsalut i de més d’un centenar de comerços, empreses i entitats de les comarques gironines que s'impliquen en la tria dels missatges que apareixen a les banderoles promocionals i hi col.laboren econòmicament.
Nota: A la foto, d’esquerra a dreta: la presidenta de la Fundació Oncolliga Girona, Lluïsa Ferrer, la regidora d’Igualtat, Drets Socials, Salut i Dinamització del Territori, Eva Palau, i la directora de les jornades, Sylvia Miàs.
PODEU CONSULTAR TOTA LA PROGRAMACIÓ AQUÍ
PER INSCRIURE'T FES CLIC AQUÍ
Segueix-nos a les xarxes!
Pàgina de Facebook: https://www.facebook.com/nova.cultura.salut/
Perfil a Instagram: @gironanovacultura
Etiquetes: #gnc18 #elsilenciijo
Vols estar al dia?
Subscriu-te a la nostra newsletter i coneix el dia a dia de la Fundació: notícies, campanyes i esdeveniments solidaris, nous serveis, etc.