“Junt amb el meu pare, que també va superar un càncer quan era jove, anirem fins a un poble situat al sud-oest d’Espanya, a Usagre, a la província de Badajoz, recorrent 1.221 km en nou etapes. El projecte l’ hem anomenat ‘El cotxe escombra i la lluita contra el vent’ i es desenvoluparà a partir de tres activitats concretes: la ruta en bici, que ens financem nosaltres mateixos, una trobada solidària a Quart després de la nostra tornada i una campanya de crowfunding, totes dues a benefici de la Fundació Oncolliga Girona”, ha explicat l’Andreu.
La destinació de la ruta no s’ha triat a la babalà. Usagre és el poble d’origen de moltes persones que actualment viuen a Quart, entre elles la mare d’uns dels amics de tota la vida de l’Andreu. Durant tot el procés de la malaltia, aquesta dona i familiars seus que encara viuen a Usagre, van fer ofrenes a un crist que tenen al poble, “El Cristo de la Piedad”. “Va néixer una estima cap a aquestes persones que sense conèixer-nos volien ajudar-me a superar la malaltia i els moments complicats, i per això vaig decidir fer-los partícips del projecte anant-los a visitar i implicant els que viuen aquí a Quart en un trobada solidària en la qual se servirà menjar típic del seu poble”, puntualitza el jove impulsor de la iniciativa.
L’inici de l’aventura en bicicleta està previst per al pròxim 17 de març. L’Andreu i el seu pare, en Quim, tenen previst completar la ruta, de 1.221 km, en nou etapes, el que suposa fer una mitjana de 130 quilòmetres diaris. Durant l’itinerari, travessaran les comunitats de Catalunya, l’Aragó, l’extrem occidental del País Valencià, Castella-la Manxa i finalment, Extremadura. Els protagonistes aniran compartint el dia a dia de la seva aventura en un blog i a les xarxes socials i després de la tornada, se celebrarà una trobada solidària durant la qual es projectarà un documental que posarà el punt i final al projecte. “Volem que aquesta trobada sigui una festa oberta, amb música, espectacles i berenar solidari i que tots els diners que es recullin siguin també per a l’Oncolliga”, ha explicat l’Andreu.
Paral·lelament a l’inici del viatge es posarà en marxa una campanya de crowfunding a través de la web de l’Oncolliga, amb l’objectiu de recollir donatius per valor de 1.000 euros per adquirir material específic com ara caminadors, cadires de dutxa i de banyera i coixins antinafres, que l’entitat deixa en préstec a malalts de càncer que es troben en fase pal·liativa. Aquest material permet millorar la qualitat de vida dels malalts quan són a casa i alhora facilita la tasca de les persones que en tenen cura. L’any 2017 es van beneficiar d’aquest servei un total de 287 usuaris i es van deixar en préstec 815 unitats. “Ens agrada molt que gent jove com l’Andreu s’animin a col·laborar amb la nostra entitat, sobretot perquè més enllà dels diners que recaptem, i que sempre són benvinguts, estem fent visible que aquesta malaltia es pot superar i pot tenir un final feliç”, ha assenyalat la presidenta de l’Oncolliga, Lluïsa Ferrer.
ELS PROTAGONISTES
- Andreu Cufí Pericot: 22 anys. Nascut el 10/02/1996 a Quart, Girona. Estudiant de Geografia, ordenació del territori i gestió del medi ambient. Li agrada la natura, estar amb els amics, practicar esports de muntanya, fer bicicleta i gaudir dels que l’envolten tant com es pugui.
- Quim Cufí Solé: 53 anys. Nascut el 26/10/1964 a Girona. Llicenciat en Pedagogia i mestre de primària. Aficions: alpinisme, ciclisme, naturalisme i fer de terrissaire. Als 27 anys va patir un càncer testicular.
CAMPANYA DE CROWFUNDING A PARTIR 15 DE MARÇ: www.oncolligagirona.cat
BLOG DEL PROJECTE: https://elcotxeescombra.wordpress.com/
INSTAGRAM: @elcotxeescombra