La segona edició de l’Oncoswim, una travessia solidària en aigües obertes organitzada per la Fundació Oncolliga Girona i el CN Radikal Swim, ha superat totes les expectatives i ha aconseguit recaptar més de 18.000 euros que es destinaran a la investigació sobre el càncer de mama triple negatiu. Un total de divuit equips de quatre nedadors s’han sumat a aquest exigent repte esportiu (l’any passat hi van prendre part cinc equips) i han nedat avui els 30 km que separen l’Estartit de la platja de Port Bo, a Calella de Palafrugell, passant per les Illes Medes i les Illes Formigues. A més, 135 de nedadors s’han sumat a la versió més popular d’aquesta iniciativa solidària, la Milla Solidària, nedant des de la platja de Llafranc fins a la de Port Bo (1,5 km).
La jornada s’ha desenvolupat sense incidències. Els equips han sortit de l’Estartit de manera esgraonada des de les 6.45 h. fins a les 8.45 h. del matí, en intervals d’un quart d’hora, i han anat arribant a la platja de Port Bo a partir de les 17.20 h. Alguns equips han fet tota la travessia junts, mentre que d’altres han anat fent relleus. L’arribada dels primers nedadors de l'Oncoswim s’ha fet coincidir amb la dels participants a la Milla Solidària, que s’han llençat a l’aigua enmig d’un ambient molt festiu. A l’arribada s’ha ofert a tots els participants beguda, un entrepà de botifarra i una samarreta commemorativa.
En la primera Oncoswim es van recollir 5.128 euros i els organitzadors s’han mostrat avui molt satisfets d’haver superat, de llarg, el repte solidari que s’havien marcat en posar en marxa aquesta segona edició: recollir un mínim de 6.000 euros. Finalment se n’han recaptat un total de 18.784, la qual cosa permetrà donar un impuls important al projecte d’investigació sobre el càncer de mama triple negatiu desenvolupat pel Grup de Recerca en Noves Dianes Terapèutiques (TargetsLab) de la Facultat de Medicina de la Universitat de Girona, en estreta col·laboració amb l’Institut Català d’Oncologia (ICO).
L’objectiu de la investigació és trobar nous tractaments per a pacients amb càncer de mama triple negatiu, un subtipus de càncer molt agressiu que afecta sobretot dones joves. Després d’una primera fase preclínica, l’equip investigador, dirigit per les doctores Teresa Puig i Gemma Viñas, està realitzant ara un estudi clínic seleccionant mostres de pacients amb càncer de mama triple negatiu diagnosticades a Girona per analitzar si expressen diferents biomarcadors (proteïnes) que puguin ser possibles dianes de nous tractaments basats en el te verd o els seus derivats que permetin desenvolupar nous medicaments per aquest subtipus de càncer.
DUES ENTITATS UNIDES PER UNA MATEIXA CAUSA
Fundació Oncolliga Girona. Entitat sense ànim de lucre que té com a objectiu millorar el dia a dia dels malalts oncològics i dels seus familiars a les comarques gironines. També treballa per la prevenció primària del càncer i per sensibilitzar a la societat sobre aquesta patologia. Ofereix serveis diversos, sobretot aquells que no contempla la sanitat pública, com ara el drenatge limfàtic, la fisioteràpia a domicili, el suport psicològic, etc. www.oncolligagirona.cat
Club Natació Radikalswim. Constituït l’any 2011, va ser el primer club de natació exclusivament d’aigües obertes de l’Estat i té per objectiu el foment i la difusió d’aquesta modalitat esportiva. Organitza anualment la RADIKALMARBRAVA entre Calella de Palafrugell, Illes Formigues i Llafranc, i els seus membres han realitzat diversos reptes solidaris com per exemple Lupus 42.195 (una marató per donar difusió a la malaltia del lupus) i Cruïlla 43 (43 km al canal Mallorca-Menorca per recaptar fons pel Centre Cruïlla, que lluita contra l’exclusió social). www.radikalswim.com
LLISTAT D'EQUIPS PARTICIPANTS I DONATIUS
GALERIA D'IMATGES ONCOSWIM 2017
Autors fotografies: DAVID FAJULA, MARC MUÑIZ I MARIA ÀNGELS MARTÍNEZ
Vols estar al dia?
Subscriu-te a la nostra newsletter i coneix el dia a dia de la Fundació: notícies, campanyes i esdeveniments solidaris, nous serveis, etc.