La Fundació Oncolliga Girona impulsarà la creació d’una comissió de treball per avançar en la millora de les polítiques de reinserció laboral dels supervivents de càncer. La presidenta de l’entitat, Lluïsa Ferrer, ho ha anunciat avui en el decurs de la jornada “Reinserció laboral i càncer, un tema de debat” celebrada a l’Auditori Josep Irla, durant la qual s’han posat sobre la taula les dificultats a què sovint han de fer front els afectats de càncer quan s’han d’incorporar al món laboral a causa de les seqüeles físiques i emocionals que provoca la malaltia. La jornada, que ha reunit un centenar d’assistents, ha estat presentada i moderada pel periodista Martí Gironell.
“Estem davant d’una paradoxa: la societat inverteix molts recursos i esforços en curar, però després sembla que s’oblida de les necessitats d’aquest col·lectiu. Amb la millora dels tractaments la xifra de persones que superen la malaltia serà cada vegada més important i hem de treballar per saber com podem millorar la situació que es trobaran després”, ha explicat la presidenta de la Fundació. La creació de la comissió de treball pretén ser un primer pas en aquest camí, en el qual l’Oncolliga ha volgut implicar tots els actors, des dels partits polítics, fins als representants de l’empresa (FOEG i PIMEC), els sindicats (CCOO i UGT), el món sanitari i la societat civil. “Tenim el compromís de tots ells de tirar endavant aquesta comissió i aviat posarem fil a l’agulla amb una primera reunió en la qual exposarem les conclusions de la jornada d’avui i ens començarem a plantejar què podem fer i cap a on podem anar”, ha afegit.
La jornada de debat d’avui s’ha dividit en tres blocs per tal d’analitzar la problemàtica des de diferents àmbits i s’ha tancat amb una taula rodona en la qual s’ha debatut sobre els diferents reptes i necessitats que s’han plantejat al llarg del matí, com ara la reincorporació progressiva a la feina, la creació de la figura d’un tutor o acompanyant que ajudi l’afectat en el procés de reinserir-se al món laboral un cop obté l’alta mèdica, la valoració dels factors emocionals i psicològics o la regulació per llei d’incentius per a les empreses, especialment per a les PIME i els autònoms, que són les que més dificultats tenen per adaptar el lloc de treball a la nova situació del treballador.
Segons dades aportades avui per la subdirectora general de l’Institut d’Avaluacions Mèdiques (ICAM), Lídia Domingo, l’any 2016 l’ICAM va valorar un total de 804 malalts de càncer a les comarques gironines, el 43,2% dels quals va acabar obtenint l’alta per a la seva reincorporació laboral i el 56,8% la proposta d’incapacitat permanent. Domingo ha assenyalat que actualment hi ha cada vegada més persones que sobreviuen al càncer (l’augment anual de supervivents és al voltant del’1,6% en les dones i de l’1,7% en els homes) i que la meitat dels casos ocorren en període d’edat laboral, entre els 16 i els 65 anys. En aquest sentit, ha assenyalat que cal “una actuació multidisciplinar que inclogui fisioteràpia, teràpia ocupacional, teràpia de discurs, rehabilitació de la vocació i psicologia, així com més informació sobre el càncer als contractadors, per ajudar a la reinserció”.
Durant la jornada també s’han donat a conèixer diverses iniciatives que s’han posat en marxa des de les entitats del tercer sector que formen part de la FECEC (Federació d’Entitats Catalanes contra el Càncer), com ara les jornades de treball per establir ponts de comunicació entre els malalts i l’ICAM o el programa de suport a empresaris de micros, petites i mitjanes empreses del Vallès Oriental “Què fer quan apareix el càncer a la feina?”, que s’ha posat en marxa amb la col·laboració de PIMEC. També s’ha fet esment del programa Reprèn, un servei d’acompanyament a les persones que han patit un càncer en el seu procés de cerca de feina adaptat a les necessitats físiques i/o emocionals derivades de la malaltia. El servei, que es du a terme des de la FECEC, avalua les necessitats de l’afectat i les deriva al programa d’orientació i intermediació laboral d’Incorpora de ‘la Caixa’, per tal de facilitar el seu accés al món laboral i reduir l’estigma de la malaltia
Vols estar al dia?
Subscriu-te a la nostra newsletter i coneix el dia a dia de la Fundació: notícies, campanyes i esdeveniments solidaris, nous serveis, etc.