El 23 de maig se celebra el Dia Mundial del Melanoma amb l’objectiu de conscienciar la població sobre la importància de la prevenció, d’un diagnòstic i d’un tractament precoç.
La pell és l’òrgan més gran del cos i té la missió de protegir-nos de la temperatura, del sol i de les infeccions. A Espanya es diagnostiquen uns 3.600 casos de melanoma anuals.
Com a la resta d’Europa, és un tumor més freqüent entre les dones (2,7% dels càncers femenins) que entre els homes (1,5%) i la seva incidència es pot considerar que és alta. Es registren casos pràcticament a qualsevol edat, encara que la majoria d’ells es diagnostiquen entre els 40 i els 70 anys. Al voltant del 81% dels casos es localitzen a països desenvolupats.
Símptomes, quins canvis has d’observar?
Els melanomes en general no són dolorosos. El primer senyal del melanoma amb freqüència és un canvi en la grandària, forma, color, o sensació d’una piga existent.
També pot aparèixer una piga nova, negre, o anormal. Els símptomes són el resultat del creixement incontrolable de cèl·lules canceroses. És important recordar que la majoria de persones tenen lunars, i gairebé tots ells són benignes. En els homes, acostuma a aparèixer en el tronc o la regió del cap o el coll, mentre que en les dones sol aparèixer als braços o cames.
Aquesta regla ens pot ajudar a distingir una piga normal d’un melanoma:
Asimetria: que la meitat d’una piga no sigui igual que l’altra meitat.
Vores irregulars: vores desiguals. Irregulars, borroses o dentades.
Color: els colors més perillosos són els vermellosos, blanquinosos i blaus sobre lesions de color negre.
Diàmetre: quan la piga mesura més de 6 mil·límetres o augmenta de mida (major de 6 mm.)
Què et pot predisposar per patir un càncer de pell o melanoma?
Exposició al sol: les persones que s’exposen de manera excessiva a les radiacions ultraviolades tenen un major risc de contraure càncer de pell per l’excés d’exposició a la radiació ultraviolada, principal responsable dels melanomes. Hi ha altres fonts artificials, com les làmpades bronzejadores d’ultraviolats, les radiacions ultraviolades del sol o de llums actuen sobre la pell predisposant l’aparició de tumors cutanis. S’ha observat que el melanoma apareix amb més freqüència en zones del cos exposades al sol.
Edat: és més freqüent en adults entre els 30 i els 60 anys, amb una mitjana de 50 anys. En nens és rar i si apareix el seu comportament sol ser relativament benigne, (no hi ha metàstasi).
Gènere: la seva incidència és similar en homes i dones, però, la localització sol ser diferent: en les dones joves predomina en membres inferiors i en els homes més grans en tronc, cara, coll i espatlles.
Característiques personals: més freqüent en les persones que ja han tingut un melanoma, o en les persones amb antecedents de melanoma a la família. Aproximadament el 10% de totes les persones amb melanoma tenen antecedents. Pot ser causa de l’estil de vida de la família, per exposició freqüent al sol. En altres casos pot ser per mutació genètica.
També es relaciona amb lesions precursores, com ara les persones que tenen múltiples lunars (també anomenats nevus) en l’adolescència. En aquests casos és obligatori realitzar revisions periòdiques i extirpar tota lesió sospitosa. Les persones amb nevus congènit gegant (grans lunars congènits) tenen més risc de desenvolupar melanoma.
Com pots prevenir aquest càncer?
El melanoma pot prevenir-se mitjançant l’exposició limitada a la llum ultraviolada.
Recomanacions:
Evita l’exposició al sol durant les hores centrals del dia (entre les 12 i les 16 hores), quan la llum ultraviolada és més intensa.
Utilitza barreres físiques perquè el sol no arribi a la pell: para-sols, barrets d’ala ampla (per protegir també coll i les orelles), samarretes, etc.
Aplica sobre la pell fotoprotectors solars amb filtres de protecció UVA adequats al teu fototip (tipus de pell). En totes les edats, porta ulleres de sol que absorbeixin el 100% de les radiacions ultraviolada.
Tingues en compte el lloc on estàs: platja, muntanya ..., per adequar encara més les mesures de protecció.
Beu abundant aigua per evitar la deshidratació.
Protegeix-te també en els dies ennuvolats, els raigs ultraviolats travessen els núvols.
Evita altres fonts de llum ultraviolada (làmpades bronzejadores) perquè augmenten el risc d’aparició de melanoma.
Examina’t periòdicament dels lunars. Encara que la majoria dels lunars mai arriben a convertir-se en melanoma, alguns sí que ho fan. És important l’auto examen per conèixer el patró dels nostres lunars i detectar qualsevol canvi.
Com veus, protegir-te enfront d’aquest càncer no és difícil. S’acosten èpoques de sol i per tant, èpoques en què hem d’extremar les precaucions.
Autor: FECEC
Vols estar al dia?
Subscriu-te a la nostra newsletter i coneix el dia a dia de la Fundació: notícies, campanyes i esdeveniments solidaris, nous serveis, etc.