La gala ‘Catalunya dansa contra el càncer’ tornarà a cloure, un any més, l’esdeveniment cultural i solidari Girona en Moviment (GeM) i ho farà amb una vintena d’artistes catalans i internacionals que ballaran disset peces de diferents estils, entre elles tres estrenes mundials dels coreògrafs Kevin O’Day i Davidson Farias, i per primera vegada dues peces de ‘hip hop’ interpretades pel duo Cooper & Voldo, basat a Suïssa. L’espectacle, que se celebrarà al Teatre Municipal (16 de juliol, 19.30 h) posarà punt i final a quatre dies intensos d’activitat, amb tallers de dansa i benestar, col·loquis, projecció de curtmetratges i una festa a la Sala Platea amb realitat virtual i activitats interactives, sempre al voltant del moviment. Aquest any, a més, algunes de les activitats se centraran en la dansa com a catalitzadora d’identitats socials, culturals, lingüístiques o de gènere que conviuen a la nostra societat.
L’associació Cultura en Moviment i la Fundació Oncolliga Girona són els organitzadors d’aquesta cita cultural i solidària que cerca apropar la dansa a la població i recaptar fons per l’ajuda al malalt de càncer i els seus familiars. La programació de la cinquena edició, que se celebrarà del 13 al 16 de juliol, s’ha presentat avui en roda de premsa a l’Ajuntament de Girona, amb la participació del director de GeM, el ballarí, coreògraf i gestor cultural David Rodriguez; la presidenta d’Oncolliga Girona, Paqui Badosa; el vicepresident responsable de l'Àrea de Cultura de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, i l’alcalde de Girona, Lluc Salellas.
El director de GeM ha destacat que “la dansa continua sent un llenguatge universal que ens permet comunicar-nos a través de fronteres culturals i ens ajuda a entendre´ns a nosaltres mateixos i als altres” i, en aquest sentit, ha destacat que aquest any “hem volgut que algunes de les activitats estiguin centrades en la dansa com a catalitzadora de les diferents identitats socials, culturals, lingüístiques o col·lectives”. El dimarts 11 de juliol, com a pre-activitat de GeM, es podrà veure la projecció de la pel·lícula belga Girl, dirigida per Lukas Dhont i que es basa en la història de la Lara, una noia transgènere de 15 anys que somia a convertir-se en ballarina, però que haurà de fer front al tractament hormonal i a l'assetjament de les companyes d'escola. Rodriguez ha destacat també que amb l’objectiu d’arribar als més joves s’ha programat una nova activitat, GeMverse Party, en la qual conviuen la dansa i els entorns interactius/virtuals i que se celebrarà a la Sala Platea.
La presidenta d’Oncolliga Girona, per la seva part, ha volgut recordar que des dels primers espectacles, l’any 2017 a Bescanó, i la primera edició del GeM, l’any 2018, fins ara, s’han recaptat més de 80.000 euros que s’han destinat íntegrament a ajudar els malalts de càncer i les seves famílies a través dels serveis que ofereix l’entitat. “Som molt conscients que això s’ha aconseguit gràcies a la implicació de les institucions que ens donen suport - Ajuntament de Girona i la Diputació -, els sponsors i comerços solidaris, les persones que assisteixen com a públic...Però, sobretot, gràcies a la dedicació i talent de grans professionals que ens regalen moments inoblidables dins i fora de l’escenari”, ha afegit Badosa, que s’ha mostrat emocionada de poder donar el tret de sortida a una nova edició.
El vicepresident responsable de l'Àrea de Cultura de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, ha felicitat els organitzadors pel fet d’arribar a la cinquena edició d’un esdeveniment que “combina dos conceptes que casen molt bé, com són la cultura i la solidaritat” i per “apropar disciplines que encara són minoritàries, com la dansa, a tothom”.
Per la seva banda, Lluc Salellas, alcalde de Girona, ha destacat que GeM “és un projecte que fa comunitat, que ens uneix els uns amb els altres, amb dues finalitats: la cultura i la solidaritat”. “A Girona en Moviment la cultura i el compromís són un mateix camí, i per això estem molt orgullosos de fer-vos costat des de l’Ajuntament”, ha afirmat.
Dansa, salut i identitats
El GeM obrirà la seva edició 2023 el dijous 13 de juliol apostant per la salut des del moviment, amb tres tallers que relacionen l’expressió corporal i la salut integral: ‘Relat de l’experiència’, que permet compartir vivències a través de l’expressió corporal; ‘Focusing’, una ocasió per a escoltar el propi cos i manejar el que ens preocupa, i “Sensacions mitjançant el massatge capil·lar i facial” (places esgotades). Tots tres aniran a càrrec de professionals de la psicooncologia i la fisioteràpia de la Fundació Oncolliga Girona. El mateix dia a les 19:00 h al Caixa Forum Girona es durà a terme un col·loqui sobre càncer i identitats amb experts en psicooncologia, ginecologia, sexologia i sociologia. “Tenir un càncer pot afectar com algunes persones se senten sobre si mateixes o com pensen que les veuen els altres. Es tracta d’una xerrada sobre l’impacte de la malaltia en la construcció i/o canvis en el sentiment d’identitat personal”, explica Berta Galindo, psicooncòloga de la Fundació Oncolliga Girona.
Concurs de curtmetratges
Després de l’èxit de l’any passat, el GeM ha decidit donar continuïtat al llenguatge cinematogràfic a través de la dansa. El divendres 14 de juliol a les 19:30 h al Cinema Truffaut tindrà lloc la projecció dels curtmetratges finalistes del concurs de cinema “Dansa i identitats” i l’entrega de premis pel jurat d’enguany. El concurs ha rebut un centenar de propostes de 31 països diferents, molts d’ells europeus, tot i que també s’hi ha presentat curtmetratges d’Austràlia, els Estats Units, Islàndia, la Índia o Sud-àfrica, entre d’altres. Totes les propostes tenen com a fil conductor el potencial de la dansa com a mitjà d’expressió d’emocions i idees a través del moviment, però sobretot com a catalitzador per a la formació i celebració d'identitats individuals i col·lectives. “La dansa té la capacitat de connectar les persones amb les seves arrels, explorar la seva identitat pròpia i construir un sentiment de comunitat al voltant d’experiències i sentiments compartits”, ha explicat el director de GeM.
Workshop de Gaga
El dissabte 15 de juliol a les 11:00 al Pavelló de Fontajau tindrà lloc un Workshop de Gaga dirigit per Ariadna Montfort destinat a tots tipus de públic independentment del seu entrenament físic. Desenvolupat pel coreògraf Ohad Naharin, Gaga és un llenguatge de moviment destinat a ajudar els qui ho practiquen a augment la consciència i escoltar el ritme del cos i el plaer que el moviment proporciona.
GeMverse Party
La novetat d’aquesta cinquena edició serà la GeMverse Party, una proposta on conviuen la dansa i els entorns interactius amb la qual el GeM vol arribar a nous públics. La cita serà el dissabte 15 de juliol de 19:00 h a 22:00 h a la Sala Platea de Girona i en el programa hi consten tres propostes interactives. La primera, ‘We are bits’, una experiència de realitat virtual, dansa i física quàntica d’Helena Macruz i Daniel Cavalcanti que consisteix en la interacció ballada amb una ballarina virtual a través d’unes ulleres especials. La segona, ‘Dibuixar música’, un taller performatiu de dibuix conduït per Rafa Castañer amb el músic Chus Portela, una experiència musical i cinematogràfica al voltant de la representació gràfica de la música i del ball. Finalment, una ballada Lindy Hop amb el grup Eagle Swing, un ball energètic i divertit per a tothom que combina elements del jazz, el tap i el charleston. La GeMverse Party aporta un esdeveniment festiu que celebra la contemporaneïtat de nous llenguatges lligats a la dansa. L’activitat està pensada per a públic de totes les edats i amb l’entrada solidària hi va inclosa una consumició.
Gala Catalunya dansa contra el càncer
L’esperada gala “Catalunya dansa contra el càncer” clourà el GeM 2023 el diumenge 16 de juliol a les 19:00 al Teatre Municipal amb més d’una vintena de ballarins i ballarines solistes nacionals i internacionals, provinents de companyies com el Béjart Ballet Lausanne, l’Hamburg Ballet, el Philadelphia Ballet, l’Estonian National Ballet o el Basel Ballet. A la gala es podrà gaudir de disset peces de diferents estils (clàssic, neoclàssic, contemporani, i per primer cop hip hop), algunes de les quals seran estrenes mundials. Les més destacades seran dues peces que el reconegut coreògraf Kevin O’Day ha creat especialment per a GeM: ‘Ave Maria’, un pas a dos interpretat per la ballarina Alba Nadal i el ballarí Joan Ivars, amb una versió especial de l’Ave Maria de Schubert per l’Escolania de Montserrat; i un solo interpretat pel mateix Joan Ivars, amb música de Xavier Cugat, músic nascut a Girona però que va fer carrera als Estats Units. Destaca també l’estrena mundial del coreògraf Davidson Farias, del ballet de Zürich, que serà interpretada per les ballarines germanes bessones Amélie i Clara Demont. El hip hop entra per primera vegada a la gala ‘Catalunya dansa contra el càncer’ amb la participació del duo Cooper & Voldo, guanyador de diversos campionats mundials d’aquesta modalitat de ball. El duet interpretarà dues peces tan impactants com sensibles: La Bohème i Altroïsme. Es podran veure peces mítiques com el pas a dos del balcó de Romeo i Julieta, interpretats per ballarins del Ballet Nacional d’Estònia, així com d’altres de coreògrafs de renom més clàssics com John Neumeier i més contemporanis com Ross Freddie Ray. Per la seva part, Ana Serratosa i en Pau Pujol, solistes al Philadelphia Ballet, oferiran dues peces d’un nivell virtuós de tècnica clàssica: el pas a dos Spring Waters, de Asaf Messerer, i la variació Gopak, de Rostislav Zakharov. En aquesta edició, el públic podrà veure ballar, per primera vegada a GeM, el ballarí gironí Aleix Labara, format a Catalunya, ex-ballarí d’IT Dansa i que forma part actualment de la companyia del Ballet de Basel, a Suïssa. Ballarà una peça de creació pròpia. Rodriguez explica que des del GeM "es promou la innovació artística i els llenguatges contemporanis. Amb una visió arraigada en la tradició clàssica i neoclàssica, apostem decididament per la nova creació amb l'únic criteri de qualitat, aportant quelcom de nou al repertori existent i connectant amb el públic d'avui i de demà."
Després de la gala hi haurà el tradicional còctel postfunció a l’elegant Saló de Descans del mateix Teatre Municipal. Una ocasió per compartir conversa amb els artistes de l’espectacle. Tota la recaptació va destinada a la Fundació Oncolliga Girona, pel malalt de càncer i els seus familiars.
Programació completa i venda d’entrades a www.gironaenmoviment.com