La Fundació Oncolliga Girona, Gran Fondo Community i l’Ajuntament de Palamós han unit esforços per impulsar l'ONCOGRAVEL, un repte esportiu i solidari dirigit als amants de la bicicleta de gravel. El centre neuràlgic de la prova està situat al municipi de Palamós, que acull la sortida i l’arribada d’aquesta cursa tan especial, que transcorre per pistes dels municipis que formen les comarques del Baix Empordà, el Gironès i la Selva. La primera edició se celebrarà el pròxim 4 de novembre 2023, en el marc del Palamós Outdoor Sports Festival.
Una cursa per equips
La prova tindrà com a punt de sortida i arribada Palamós i constarà de dos itineraris: un de 225 quilòmetres i 3400m de desnivell, i un altre de més curt, d'aproximadament 120 km i 1250m de desnivell. Tots dos recorreran camins i pistes dins un entorn ideal per a la pràctica d’aquest esport.
Per participar-hi caldrà reunir un equip d’entre quatre i sis ciclistes que podran fer relleus entre ells, si bé sempre n'hi haurà d'haver com a mínim quatre en ruta. L’objectiu dels organitzadors és que sigui un repte apte per a tothom, per aquesta raó els recorreguts no presentaran grans exigències tècniques. Seran itineraris factibles per a tot ciclista que tingui una bona condició física.
La cursa llarga constarà de sis trams i la curta de quatre. Els equips només podran fer relleus que considerin oportuns en els punts de control que hi haurà a cada tram. En tots els punts de control hi haurà també un avituallament i es podrà rebre l'assistència exterior que es cregui oportuna.
Representants de l'Ajuntament de Palamós, la Fundació Oncolliga i Gran Fondo Community, avui a la roda de premsa de presentació.
Donatius per ajudar els afectats de càncer
Per poder participar en aquest nou repte solidari els equips hauran de fer un donatiu mínim de 400 euros que es destinaran a la Fundació Oncolliga Girona, una entitat que treballa des del 1996 per millorar les condicions de vida de les persones afectades de càncer i les seves famílies a través de diversos serveis assistencials: atenció psicològica, fisioteràpia a domicili, drenatge limfàtic, estètica oncològica, banc de perruques, préstec de material, llar-residència, marxa nòrdica terapèutica o assessorament en nutrició i en sexologia, entre d’altres.
L’Oncolliga va atendre l’any passat un total de 2.115 usuaris (un 13% més que l’any anterior) i va comptar amb un pressupost de 1.800.000 euros, dels quals el 43% provenen de les donacions realitzades a través dels diferents reptes esportius que impulsa, com ara l’Oncotrail, l’Oncobike, l’Oncoswim i l’Oncotriatló. En aquest sentit, la presidenta de la Fundació Oncolliga Girona, Paqui Badosa, ha destacat que “aquests esdeveniments esportius i solidaris hem anat impulsant han estat claus no solament per a recollir fons i finançar els nostres serveis, sinó també han estat un altaveu per donar a conèixer la nostra entitat a un públic més ampli”. “Al final, el que nosaltres volem, és que tothom que ho pugui necessitar sàpiga que existeixen aquests recursos i en pugui gaudir”, ha afegit.
Badosa ha agraït també al departament d’Esports de l’Ajuntament de Palamós i Gran Fondo Community que hagin volgut posar en marxa aquest nou repte, “liderant-ne l’organització i posant tots els seus coneixements i recursos al servei de la nostra causa”. “És una demostració més – ha destacat – de la importància del teixit social i del voluntariat per poder fer realitat aquest tipus d’activitats solidàries.”
L’alcalde de Palamós, Lluís Puig, ha destacat que “amb l’organització de proves com aquesta, Palamós segueix potenciant el seu lideratge en l’esport a la comarca, ben representada per l’ampli calendari de proves i competicions, que acull durant l’any el municipi i en la majoria de disciplines esportives”.
Puig ha destacat també “el treball de l’Àrea municipal d’Esports en la creació de propostes com aquesta i la bona acollida que ha tingut entre les entitats participants en la seva organització” valorant per damunt de tot “l’objectiu solidari de la iniciativa, que permet visualitzar la realitat d’una malaltia contra la qual hem de seguir lluitant des de la investigació, però també des de la participació i la implicació de la nostra societat, en suport a les persones que la pateixen”.