Girona en Moviment (GeM) continua la seva tasca cultural i solidària contra el càncer a través de la dansa com a eina per a salut. La cinquena edició, que tindrà lloc del 13 al 16 de juliol a Girona, se centrarà en la dansa com a activitat artística catalitzadora de les diferents identitats socials, culturals, lingüístiques o de gènere que conviuen en la nostra societat.
L’Associació Cultura en Moviment i la Fundació Oncolliga Girona, entitats organitzadores, presenten una nova programació d’espectacles, conferències, tallers de dansa, concurs de curtmetratges i experiències immersives per a tots els públics que cerca apropar la dansa a la població i recaptar fons per l’ajuda al malalt de càncer i els seus familiars.
La nova edició de GeM 2023 és una cita obligada per als amants de la dansa i per a totes aquelles persones que volen gaudir de les arts escèniques des d’una perspectiva humanista i solidària. “Les activitats del 13 al 16 de juliol no volen deixar a ningú indiferent. El GeM 2023 és avui més que mai una eina de transformació social i un espai lliure d’expressió de tothom, sense cap excepció”, declara David Rodriguez, fundador i director de GeM.
El GeM obrirà la seva edició 2023 el dijous 13 de juliol apostant per la salut des del moviment, amb tres tallers que relacionen l’expressió corporal i la salut integral: “Relat de l’experiència”, que permet compartir vivències a través de l’expressió corporal, “Focusing”, una ocasió per a escoltar el propi cos i manejar el que ens preocupa, i “Sensacions mitjançant el massatge capil·lar i facial”. Tots tres aniran a càrrec de professionals de la psicooncologia i la fisioteràpia de la Fundació Oncolliga Girona. El mateix dia a les 19:00 h al Caixa Forum Girona es durà a terme un col·loqui sobre càncer i identitats amb experts en psicooncologia, ginecologia, sexologia i sociologia. “Tenir un càncer pot afectar com algunes persones se senten sobre si mateixes o com pensen que les veuen els altres. Es tracta d’una xerrada sobre l’impacte de la malaltia en la construcció i/o canvis en el sentiment d’identitat personal”, explica Berta Galindo, psicooncòloga de la Fundació Oncolliga Girona.
Concurs de curtmetratges
Després de l’èxit de l’any passat, el GeM ha decidit donar continuïtat al llenguatge cinematogràfic a través de la dansa. El divendres 14 de juliol a les 19:30 h al Cinema Truffaut tindrà lloc la projecció dels curtmetratges finalistes del concurs de cinema “Dansa i identitats” i l’entrega de premis pel jurat d’enguany. Fins ara, 58 propostes d’alta qualitat ja s’han presentat al concurs. Encara es pot participar fins a l’1 de juny a través de la pàgina web de GeM i de les plataformes ClickForFestivals, FilmFreeway i Festhome. “Aquest any estem rebent curtmetratges de països tan diversos com el Congo, Islàndia, Líban, Brasil, Malta… fins a arribar a les 27 diferents nacionalitats que han participat fins el dia d’avui. Tot i que encara predominen els curtmetratges europeus i nord-americans, n’hem rebut molts de l’Iran per via interna, una manera d’evitar el veto que la comunitat internacional imposa als curtmetratges provinents d’aquest país”, declara Elisa Battikh, responsable de l’àrea de curtmetratges de GeM. Totes les propostes tenen com a fil conductor el potencial de la dansa com a mitjà d’expressió d’emocions i idees a través del moviment, però també com a catalitzador per a la formació i celebració d'identitats individuals i col·lectives. La dansa té la capacitat de connectar les persones amb les seves arrels, explorar la seva identitat pròpia i construir un sentiment de comunitat al voltant d’experiències i sentiments compartits.
Gaga
El dissabte 15 de juliol a les 11:00 al Pavelló de Fontajau tindrà lloc un Workshop de Gaga dirigit per Ariadna Montfort destinat a tots tipus de públic independentment del seu entrenament físic. Tothom hi és benvingut. Desenvolupat pel coreògraf Ohad Naharin, Gaga és un llenguatge de moviment destinat a ajudar els qui ho practiquen a augment la consciència i escoltar el ritme del cos i el plaer que el moviment proporciona.
GeMverse Party
La novetat d’aquesta cinquena edició serà la GeMverse Party, una proposta on conviuen la dansa i els entorns interactius amb la qual el GeM vol arribar a nous públics. La cita serà el dissabte 15 de juliol de 19:00 h a 22:00 h a la Sala Platea de Girona i en el programa hi consten tres propostes interactives. La primera, “We are bits”, una experiència de realitat virtual, dansa i física quàntica d’Helena Macruz i Daniel Cavalcanti que consisteix en la interacció ballada amb una ballarina virtual a través d’unes ulleres especials. La segona, “Dibuixar música”, un taller performatiu de dibuix conduït per Rafa Castañer amb el músic Chus Portela, una experiència musical i cinematogràfica al voltant de la representació gràfica de la música i del ball. Finalment, una ballada Lindy Hop amb el grup Eagle Swing, un ball energètic i divertit per a tothom que combina elements del jazz, el tap i el charleston. La GeMverse Party aporta un esdeveniment festiu que celebra la contemporaneïtat de nous llenguatges lligats a la dansa. Amb l’entrada solidària hi va inclosa una consumició.
Gala Catalunya dansa contra el càncer
L’esperada gala “Catalunya dansa contra el càncer” clourà el GeM 2023 el diumenge 16 de juliol a les 19:00 al Teatre Municipal amb més d’una vintena de ballarins i ballarines solistes nacionals i internacionals. A la gala es podrà gaudir de catorze extractes del repertori clàssic, neoclàssic i contemporani més reconegut del moment. La gala es complementa amb el tradicional sopar còctel postfunció a l’elegant Saló de Descans del mateix teatre. Una ocasió per compartir conversa amb els artistes de l’espectacle. Tota la recaptació va destinada a la Fundació Oncolliga Girona, pel malalt de càncer i els seus familiars.
Projecte educatiu
L’edició 2023 dona continuïtat al projecte educatiu “Un viatge al món de la dansa” iniciat l’any passat per tal d’arribar a les escoles de Girona. Aquest any, gràcies al suport i col·laboració de la Càtedra Moviment i Llenguatges de la Universitat de Girona i l’Ajuntament de Sant Gregori, 260 alumnes de segon de primària de tres escoles diferents (Escola Àgora, Maristes Girona i Escola Montfalgars) poden participar in situ a un taller interactiu de dansa entre els mesos d’abril i maig. El taller permet conèixer la professió de la ballarina i del ballarí i descobrir el que s’amaga darrere del teló, passant d’ocupar el lloc de l’espectador a fer d’artistes per uns instants. Els artistes professionals Tess Buck i Volodomyr Fortunenko animen el taller presentat per la pedagoga Elisabeth Buck.
La identitat de GeM també evoluciona amb el pas dels anys. Precisament, el GeM renova aquest any la seva identitat visual per adaptar-se a la creixent interdisciplinarietat de la programació i a la seva vocació cada vegada més intergeneracional. Tot el programa, inscripcions i venda d’entrades solidàries està disponible a la pàgina web www.gironaenmoviment.com i per les xarxes socials.
GeM compta amb el suport de la Diputació i l'Ajuntament de Girona, així com de diverses empreses solidàries de la província de Girona.
Prop de 80.000 euros recaptats amb la dansa solidària
David Rodriguez, ballarí, coreògraf i gestor cultural, va impulsar l’any 2017 la iniciativa de dansa solidària contra el càncer que esdevindria el GeM, avui dia una cita cultural i de salut ineludible a la ciutat de Girona. Des de la seva fundació, el GeM s’organitza gràcies a la col·laboració de dues entitats: l’Associació Cultura en Moviment, que treballa per dinamitzar el sector de la dansa a Catalunya i que entén la cultura com a eina transformadora, de diàleg i de cohesió social, i la Fundació Oncolliga Girona, que treballa per a la millora de la qualitat de vida dels malalts de càncer i els seus familiars a la provincia de Girona.
Des dels primers espectacles l’any 2017 i de la primera edició del GeM, l’any 2018, s’han recaptat un total de 80.000 euros.