L’Oncobike, la cursa solidària de BTT organitzada per la Fundació Oncolliga Girona, ha aconseguit recollir 61.626,64 € euros en la seva sisena edició, celebrada avui a la Vall de Llémena. Un nou rècord que s'ha aconseguit gràcies a l'augment d'equips participants, un total de 98 que han pres la sortida aquest matí a Sant Gregori. Els diners es destinaran al servei d'Estètica Oncològica Integral que l'Oncolliga ofereix gratuïtament a les persones afectades de càncer.
Dels 98 equips, 64 han fet el recorregut més llarg, de 200km, que aquest any era especialment exigent, i 34 han optat per l’opció curta, de 120 km. La sortida s'ha fet en tres fases: a les 8 del matí han sortit els inscrits a la cursa llarga; a les 8.30 h. els de la cursa curta i, finalment, a les 9 del matí, han sortit els equips formats íntegrament per ciclistes amb e-bike, que havien de fer oblitòriament la cursa llarga.
L’itinerari de les dues curses transcorre íntegrament per la Vall de Llémena, un dels paratges més ben conservats de les comarques gironines, situat a cavall entre el Gironès i la Garrotxa. El suport dels ajuntaments de la Mancomunitat de la Vall de Llémena (Sant Gregori, Sant Martí de Llémena, Sant Aniol de Finestres i Canet d’Adri) ha estat decisiu per tirar endavant aquesta iniciativa esportiva i solidària, que també compta amb la col·laboració del Club Ciclista Sant Gregori i l’associació Cingles de la Llémena. Uns 150 voluntaris d’Oncolliga s'han encarregat de la logística i d’assistir els corredors en els punts d’avituallament.
De la cursa curta, els primers a travessar la línea de meta de Sant Gregori han estat els membres del Lloret Oncobike Rarets, amb un temps de 07:16:07, seguits del Club Ciclista Platja d'Aro Atlètics BTT (07:59:14) i el Doctor JBikes (08:02:38). Per la seva part, l'equip Campllong Èlits ha liderat la classificació de la cursa de 200 km amb uns temps de 10:02:44. Els equips aniran arribant al llarg d'aquest vespre i s'espera que els últims ho facin a primera hora de la matinada. Com a novetat, aquest any el desenvolupament dels equips s'ha pogut seguir minut a minut gràcies al sistema de tracking amb GPS.
L’Oncobike va néixer l’any 2016 amb l’objectiu d’oferir als amants de la BTT un repte esportiu i solidari de l’estil de l’Oncotrail, la cursa de trail running que l’Oncolliga organitza al Baix Empordà. Per participar-hi cal formar equips d'entre quatre i sis ciclistes, dels quals sempre n’hi ha d’haver dos en ruta. Cada equip ha de fer un donatiu mínim de 500 euros per poder-se inscriure, uns diners que es destinen íntegrament al servei d'Estètica Oncològica Integral que l'Oncolliga ofereix als afectats de càncer.
"Els donatius d'Oncobike van creixent cada any i això és una molt bona notícia perquè la demanda del servei d'estètica oncològica també ha anat creixent a mesura que la gent l'ha anat coneguent", ha explicat la presidenta de la Fundació Oncolliga Girona, Paqui Badosa.
L'especialista en estètica oncològica Núria Izquierdo és l'encarregada de desenvolupar aquest servei, que està disponible a Girona, Palamós, Olot, Campdevànol, Blanes i Figueres. El programa ofereix als pacients un total de sis sessions (una al mes) totalment gratuïtes i individualitzades, durant les quals reben tractaments estètics que els ajuden a fer front a efectes secundaris de la quimioteràpia i la radioteràpia, com la toxicitat de la pell, les mucoses seques (bucals, vaginals...), la hipersensibilitat al sol, l’acne, la coïssor... En la majoria dels casos aquests efectes són transitoris, però molt molestos, i una actuació preventiva sobre la pell i les mucoses pot ajudar molt a evitar o si més no minimitzar aquests símptomes, guanyant així en qualitat de vida i benestar i, de retruc, millorant l’estat anímic amb el qual es fa front a la malaltia. L’any 2021 es van oferir 439 sessions a un total de 121 usuaris i usuàries.
Més de 260.000 euros recaptats en sis edicions
L’Oncobike ha permès recaptar fins al moment més de 260.000 euros. En les dues primeres edicions, els fons recollits es van destinar a millorar el servei de llar-residència que l’Oncolliga ofereix als malalts oncològics i els seus familiars. Des del 2018, la finalitat dels donatius és finançar el servei d'Estètica Oncològica Integral, si bé l'any passat es va fer una excepció i la recaptació va servir per ajudar a sostenir el conjunt de serveis d'Oncolliga i contrarestar així la pèrdua d'ingressos provocada per les restriccions de la pandèmia.
Foto: Adrià Colomer