La Fundació Oncolliga Girona oferirà tallers per promoure el consum de fruita en una desena d'escoles gironines en el marc de la campanya Menja sa i mou-te que organitza la Federació Catalana d'Entitats contra el Càncer (FECEC) amb motiu de 11a Setmana Catalana de la Prevenció del Càncer (SECAPC) que se celebra del 30 de setembre al 7 d'octubre. També s'han programat tallers de confecció de menús saludables per a adults a cinc poblacions gironines: Peralada, l'Escala, Riells i Viabrea, Anglès i Ribes de Freser.
L’Organització Mundial de la Salut (OMS) assenyala que entre un 30 i un 50% dels càncers es poden prevenir amb un seguit d’hàbits saludables. A banda d’evitar el consum de tabac i alcohol, els experts recomanen fer activitat física a diari i seguir una alimentació saludable. A més, cada cop més estudis demostren una clara connexió entre sobrepès i obesitat i risc de desenvolupar tumors com el de còlon, colorectal, esòfag, mama, ronyó i pàncrees, entre d’altres. Per aquest motiu, #menjasaimoute22 posa l’èmfasi en la necessitat de fer exercici de manera continuada i seguir una dieta rica en fruites i verdures, reduint el consum d’aliments rics en greix i de begudes i aliments ensucrats.
A través d’una combinació d’activitats online i presencials, la campanya #menjasaimoute22 pretén conscienciar tant a adults com a petits de la importància de mantenir estils de vida saludables.
‘L'Hort d’en Marçal’, fruita saludable per a nens i nenes
L’activitat infantil “L’Hort d’en Marçal” arribarà a les escoles catalanes per animar els infants d’entre 5 i 7 anys a menjar fruita. Mitjançant un vídeo, els més petits treballaran a les aules les propietats de la fruita i elaboraran unes broquetes de fruita que podran després menjar-se. L’objectiu és ajudar-los a desenvolupar un estil d’alimentació saludable que els acompanyi tota la vida. Els voluntaris i voluntàries de les entitats que formen part de la FECEC col·laboraran en aquestes activitats, que tenen el suport de Supermercats Caprabo, encarregats de la donació de la fruita pels tallers.
A les comarques gironines participaran a la campanya alumnes de P5 dels següents centres escolars: Gaspart de Queralt (Amer), Escola Aldric, La Salle i Escola Puig d'Arques (Cassà de la Selva), Escola La Bòbila (Les Preses), Escola Empúries (L'Escala), Escola les Moreres (Llanars), CEE Els Àngels (Palamós), Escola Les Escomes (Sant Jaume de Llierca), Escola Castanyer (Sant Joan les Fonts), Escola Castell de Farners (Santa Coloma de Farners) i Escola Madrenc (Vilablareix).
Tallers de menús saludables
Així mateix, des del 30 de setembre al 7 d’octubre tindran lloc arreu del territori català diversos tallers d’alimentació saludable impartits per nutricionistes i dietistes col·legiats. Aquest és el calendari de tallers programats a les comarques gironines:
Peralada, 30/09/2022 a les 19 h. a la Sala Miquel Mateu del Centre Cultural Sant Domènec
L'Escala, 03/10/2022 a les 19:00 h a la Sala de la Biblioteca
Riells i Viabrea, 04/10/22 a les 18 h. al Centre Cultural Can Plana
Anglès, 05/10/2022 a les 18 h. a la Sala Fontbernat
Ribes de Freser, 07/10/2022 a les 18 h. al Casal d'Avis
Activitats online
També tindran lloc dos webinars online molt interessants adreçats a pares i mares. El primer serà divendres 30 de setembre, per encetar la XI Setmana Catalana de Prevenció del Càncer: “Hay vida después del brócoli. ¿Qué comen los niños”, a càrrec de Juan Llorca, xef i formador en educación d’alimentació infantil. El xef aconsellerà els pares i mares sobre quin tipus d’alimentació saludable poden donar als seus fills i oferirà suggeriments perquè els més petits gaudeixin d’aquests àpats. El segon webinar tindrà lloc dimecres 5 d’octubre: “¡Siempre puedes moverte!”, a càrrec d'Enrique Pérez, expert en Pediatria i Medicina Esportiva, qui ens explicarà la importància de l’activitat física en nens de 3 a 12 anys i com poden minimitzar el seu sedentarisme.