El festival de dansa solidària Girona en Moviment, organitzat per la Fundació Oncolliga Girona i l’Associació Cultura en Moviment, obrirà la seva quarta edició el pròxim 14 de juliol amb la premier a Catalunya de l’espectacle ‘Al desnudo’, de la companyia Metamorphosis Dance. La companyia liderada por Iratxe Ansa, Premio Nacional de Danza 2020 a Espanya, i Igor Bacovich, Premio Nazionale Sfera D’Oro per la Danza 2021 a Itàlia, ha obtingut un gran èxit amb aquesta peça, concebuda com un ‘nu’ artístic on es poden llegir les pautes del
llenguatge coreogràfic de Metamorphosis Dance, exigent i extremadament físic i virtuós. L’espectacle anirà seguit d’un col·loqui postfunció en el qual els dos ballarins i coreògrafs contestaran les preguntes del públic.
Iratxe Ansa és una de les coreògrafes i ballarines més internacionals. Durant més de vint anys s'ha forjat en algunes de les companyies de dansa contemporània més aplaudides i admirades del món, com ara el Nederlands Dance Theatre, el Basel Ballet o la Companyia Nacional de Dansa, sota la direcció de Nacho Duato. El 2019, juntament amb el ballarí i coreògraf italià Igor Bacovich, va fundar Metamorphosis Dance, companyia en què conflueixen l'experiència, la passió i la manera rigorosa i lliure d'entendre la dansa dels dos creadors. El treball dels dos ballarins cristal·litza com mai en la seva singular creació ‘Al desnudo’, amb la qual Ansa va ser guardonada el mes d’octubre passat amb el Premi MAX de les Arts Escèniques 2021 com a millor intèrpret femenina de dansa.
L’espectacle ‘Al desnudo’ es podrà veure al centre d’arts escèniques El Canal de Salt (dijous, 14 de juliol, 20.30 h) i les entrades ja estan a la venda al web del festival: www.gironaenmoviment.
També estan ja a la venda les entrades per a l’altre gran espectacle del festival, la tradicional gala ‘Catalunya dansa contra el càncer’, que torna a l’escenari del Teatre Municipal (diumenge, 17 de juliol, a les 19.30 h). La gala comptarà, un cop més, amb ballarins solistes catalans i internacionals de prestigioses companyies del món que uneixen forces per ajudar les persones afectades pel càncer. Els organitzadors han recuperat també el còctel de cloenda, que en l’edició del 2021 no es va poder celebrar a causa de les restriccions Covid. El còctel se celebra al final de la funció, al Saló de Descans del Teatre Municipal, i és una oportunitat única per conèixer en persona els ballarins que han participat a la gala.
Entre mig d’aquests espectacles, també es podrà veure ‘Evangelium’ de la coreògrafa Maria Rovira, directora de la Crea Dance company. Una proposta inspirada en la pel.lícula Cielo sobre Berlín, de Wim Wenders, tot i que tracta de quatre apòstols que venen al nostre món i reflexionen sobre la naturalesa humana i el seu sentiment atàvic de destrucció. Quatre apòstols molt diferents es belluguen entre l’enveja, la traïció, els canvis en les maneres de viure, les crisis del món actual, la importància dels diners i el pes de la religió. Una música que combinarà des de les veus búlgares, místiques i espirituals, fins als ritmes més autèntics de rock and roll. L’espectacle es veurà al Centre Cultural La Mercè el dissabte 16 de juliol i les entrades estaran a la venda al web del festival a finals de maig.
Quatre dies d’activitats al voltant de la dansa
L’espectacle ‘Al desnudo’ i la gala marcaran l’inici i el final de quatre dies de festival en què la dansa i el moviment seran els protagonistes en diferents formats. La programació inclourà un taller experiencial a càrrec de Santi Carcasona, un taller de dansa i benestar per a afectats de càncer a l’Hospital Dr. Josep Trueta, un taller de focusing, un workshop intensiu de dansa contemporània a càrrec de ballarins internacionals i un taller infantil destinat a nens i nenes d’entre 6 i 10 anys.
També hi haurà dansa al carrer, aquest any a ritme de swing amb el grup de Lindy Hop Hop's Crew i amb una oferta de food trucks per arrodonir el vespre amb degustacions culinàries. Tots els detalls de la programació estaran disponibles pròximament al web del festival.
Concurs de curtmetratges
Una de les novetats destacades d’aquesta edició és el concurs de curtmetratges sobre dansa i salut. S’hi podrà presentar qualsevol curtmetratge que tingui com a temàtica la connexió entre el moviment, la creativitat i la salut mental, tant de ficció com d'animació o documental. Les bases del concurs ja estan disponibles al web www.gironaenmoviment.com i els treballs es poden presentar fins al 15 de juny. El 15 de juliol, es projectaran al Cinema Truffaut de Girona els curtmetratges finalistes i es farà l’entrega de premis: Premi de Jurat al Millor Curtmetratge Documental, Premi de Jurat al Millor Curtmetratge i Premi del Públic.
Reforç del compromís amb la salut i la formació
Girona en Moviment ha estés aquest any el seu calendari d’activitats més enllà dels quatre dies de festival, amb la intenció de reforçar el seu compromís amb la salut i la formació. Així, durant els mesos d’abril i maig s’han programat diverses activitats amb la col·laboració de la Universitat de Girona i el grup de recerca GREPAI, de la Facultat d’Educació i Psicologia. L’objectiu dels organitzadors és desenvolupar sinergies entre els sectors cultural, educatiu i de la salut, tot relacionant l’art de la dansa i el treball corporal amb el benestar físic, emocional i espiritual de les persones.
Coincidint amb la Setmana de la Salut de la Universitat de Girona, el passat 8 d’abril va tenir lloc el taller ‘Dansa i benestar’, obert a tothom, i el pròxim 12 de maig un segon taller, en aquesta ocasió de dansa i expressió corporal, dirigit a pacients oncològics i obert a la participació d’alumnes de magisteri. En acabar el taller, se celebrarà la taula rodona ‘Binomi cultura i salut mental: aproximacions des de l'àmbit de la dansa’ (12.30h a la Sala d'actes de la Facultat d'Educació i Psicologia).
També al maig, concretament del 9 al 13, els organitzadors del festival en col·laboració amb el grup de recerca GREPAI portaran el taller ‘Un viatge al món de la dansa’ a set escoles gironines. El taller, dirigit a nens i nenes de 1r, 2n i 3r de primària, pretén endinsar els infants en el món de la dansa i fer-los descobrir el que s'amaga darrere del teló. Els/les alumnes viuran una experiència única de molt a prop, i passaran d'ocupar el lloc de l'espectador a fer d'artistes per uns instants. Tess Buck i Volodymyr Fortunenko, ballarins professionals i professors, seran els animadors d’aquest taller.
Girona en Moviment també donarà espai a una conferència sobre el Ballet Titular del Gran Teatre del Liceu i els seus últims anys, organitzada per la ballarina Tess Buck amb l’Associació LicexBallet. L’acte serà a càrrec de l’historiador i ex-ballarí Tomàs Manyosa i comptarà amb la participació de Carmen Cavaller i altres membres del LiceXBallet. La conferència se celebrarà el 4 de maig a les 18.30h a l’Aula Magna de la Casa de Cultura i es podrà seguir també en directe pel canal de Youtube del festival.