La setena edició de l’ONCOSWIM, la travessia solidària de natació en aigües obertes organitzada per Radikal Swim i la Fundació Oncolliga Girona, ha aconseguit recaptar més de 70.000 euros, als quals se sumen els donatius dels participants a la Milla Solidària. En total, aquesta edició ha sumat un total de 74.090 euros, una xifra una mica inferior a l’any passat, si bé també hi ha hagut menys equips inscrits. D’aquests, el 70% (51.863 euros) es destinaran a la investigació sobre el càncer de mama triple negatiu desenvolupada pel Grup de Recerca en Noves Dianes Terapèutiques (TargetsLab) de la Facultat de Medicina de la Universitat de Girona, en estreta col·laboració amb l’Institut Català d’Oncologia (ICO) i l’Hospital Dr. Josep Trueta. L’altre 30% (22.227 euros) serviran per ajudar a sostenir els serveis d’ajuda i suport als malalts de càncer i familiars que porta a terme l’Oncolliga.
Un centenar de nedadors i nedadores repartits en 24 equips (l’any passat van ser 35) s’han sumat enguany a aquest exigent repte esportiu, que consisteix a nedar 30 km en aigües obertes, de l’Estartit a Calella de Palafrugell, passant per les Illes Medes i les Illes Formigues. A més, 160 persones s’han sumat a la versió més popular d’aquesta iniciativa, la Milla Solidària, nedant des de la platja de Llafranc fins a la de Port Bo (1,6 km).
La jornada s’ha desenvolupat sense incidències i ha estat marcada pel bon temps i el bon estat de la mar. Els equips han sortit de l’Estartit de manera esgraonada des de les 07.00h. fins a les 7.30 h. del matí, en intervals de 5 minuts, i els primers han anat arribant a la platja d’en Calau, a Calella de Palafrugell, a partir de les tres de la tarda. El vent en contra i la corrent del mar, però, han jugat una mala jugada a una part dels equips, que estaven avançant molt lentament, motiu pel qual se’ls ha donat opció de reduir la distància per poder arribar dins de l’hora límit marcada per l’organització.
Alguns equips han fet tota la travessia nedant junts, mentre que d’altres han anat fent relleus. Tots els equips han estat acompanyats en tot moment per una embarcació de suport. La travessia s’ha pogut seguir en directe a través de l’enllaç a la pàgina web de l’esdeveniment, www.oncoswim.cat. A les 16.30 h ha tingut lloc la sortida de la Milla Solidària, a la platja de Llafranc, fet que ha propiciat que l’arribada dels participants en aquesta nedada popular coincidís amb la dels últims equips de l’Oncoswim.
Foto: ADRIÀ COLOMER
Moments emotius
L’Oncoswim és sempre un esdeveniment molt emotiu, però aquest any ho ha estat especialment, sobretot a l’arribada, on els participants han rebut la medalla finisher de mà de pacients de càncer de mama triple negatiu que són membres de l’Associació Las Triples. També han participat en l’entrega de medalles membres de l’equip d’investigació finançat amb els donatius d’Oncoswim, com per exemple la doctora en bioquímica Teresa Puig i l’oncòloga Ariadna Roqué.
També han estat especialment emotius els moments de la sortida, tant de la Milla Solidària com de l’Oncoswim, quan s’ha fet un minut de silenci en record de les persones afectades de càncer mentre sonava la melodia d’”Hallelujah”.
Més de 180.000 euros per a la recerca
L’ONCOSWIM està compromès des de la primera edició, l’any 2016, amb la investigació del càncer de mama triple negatiu, un subtipus de càncer molt agressiu que afecta sobretot dones joves i que representa el 20% de tots els càncers de mama diagnosticats. Els donatius es destinen a finançar la recerca que du a terme TargetsLab, un equip d’investigadors multidisciplinari de la Universitat de Girona (UdG), l’Institut Català d’Oncologia – ICO Girona i l’Hospital Dr. Josep Trueta, liderat per la doctora en bioquímica Teresa Puig i l’oncòloga Gemma Viñas. En total, amb les set edicions celebrades fins ara, l’ONCOSWIM ha finançat aquesta línia d’investigació amb més de 180.000 euros.
Els diners aconseguits han servit per comprar diferents aparells pels laboratoris del grup de recerca, l'adquisió dels quals ha impulsat la recerca i reduit desplaçaments innecessaris als investigadors, agilitzant d'aquesta manera el procés d'investigació. També s'han comprat reactius i altre material de laboratori i s'ha pogut destinar una partida per donar suport a les publicacions resultants de la investigació.
Els primers resultats preliminars de l’estudi sobre el càncer de mama triple negatiu en pacients quimioresistents que du a terme TargetsLab s’han presentat aquest mes de maig al Congrés Internacional Europeu de Càncer de Mama que s’ha celebrat a Berlín.
ÀLBUM DE FOTOS ONCOSWIM 2023 - 30 KM - ÀLBUM DE FOTOS MILLA SOLIDÀRIA 2023